Bor dobija novi sportski kompleks, a najuspešniji borski sportisti stipendije i nagrade

Članovi Gradskog veća usvojili su odluku o visini stipendija i nagrada sportista. Početkom godine očekuje se raspisivanje javnog poziva za stipendiranje i nagrađivanje najuspešnijih sportista na osnovu rezultata postignutih 2021.

Igor Janković, član Gradskog veća za oblast sporta istakao je da je stipendiranje i nagrađivanje mera koju jedino grad Bor sprovodi u ovom delu Srbije. Ovo je, dodao je, jedan vid podrške i razvoju sporta i najuspešnijim sportistima da nastave bavljenje sportom i da svojim sportskim rezultatima prezentuju i svoj klub, a i svoj grad.

„Predviđeno je stipendiranje maksimalno 15 sportista, a visina mesečne stipendije jeste 7.000 dinara. Kod nagrađivanja imamo više kategorija u zavisnosti od stepena takmičenja gde nagrađujemo članove borskih sportskih organizacija za osvojene medalje na velikim međunarodnim takmičenjima, što znači da se boduju Balkansko, Evropsko, Svetsko prvenstvo i eventualno Olimpijske igre. Iznosi za nagrađivanje su u opsegu od 30 do 300 hiljada dinara”, objašnja Janković.

Budžetom grada Bora za finansiranje programa sportskih organizacija predviđeno je 60 miliona dinara.

„Sredinom godine očekuje nas revizija svih odluka u vezi sa sportskim organizacijama i manifestacijama od interesa za grad, tako da smo, shodno tome, doneli i nekoliko izmena u Pravilniku za finansiranje sporta. Takođe smo novom izmenom Pravilnika definisali kriterijume za nagrađivanje sportista, odnosno ko i na koji način ima pravo da dobije nagradu od grada Bora. U predlogu budžeta za narednu godinu nalazi se i pozicija izrade idejnog rešenja za izgradnju akva parka na prostoru između Sportskog centra i budućeg šoping mola”, kaže Janković.

On je takođe prokomentarisao da su se „na društvenim mrežama pojavile dezinformacije da će sa izgradnjom šoping mola Bor ostati bez sporta”.

„Bor će dobiti jedan novi sportski kompleks na prostoru iznad srednjih škola u Naselju Metalurg. Takođe, raspisaćemo javnu nabavku za izradu idejnog rešenja gde ćemo pokazati šta će taj novi kompleks da sadrži. Ono što trenutno imamo kod Sporskog centra biće preslikano na novu lokaciju, s tim što će svakako biti modernji i sadržajniji kompleks”, ističe Janković.