Bor dobija novu Topionicu

Država će umesto da čeka strateškog partnera sama uložiti 130 miliona dolara u izgradnju savremene Topionice u Boru izjavio je danas ministar za ekonomiju, Mlađan Dinkić.


Država će umesto da čeka strateškog partnera sama uložiti 130 miliona dolara u izgradnju savremene Topionice u Boru izjavio je danas ministar za ekonomiju, Mlađan Dinkić.

Prilikom današnje posete Boru, Ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić najavio je da će država investirati 130 miliona dolara u izgradnju nove, savremene,  Topionice koja će ispunjavati sve ekološke standarde.

Dinkić je ocenio da je stara Topionica, građena 1961. Godine, rak rana grada Bora i da je hitno potrebno početi sa pripremama za izgradnju novog postrojenja.
 
Državnim ulaganjem u metalurgiju biće izmenjeni uslovi koji su do sada važili za pronalaženje strateškog partnera RTB-a “Bor”.

“Naime, Topionica i rudarska delatnost biće spojeni u jedno preduzeće, država će sve dugove pretvoriti u kapital i na taj način postati većinski vlasnik Bora, a na tenderu ćemo pozvati potencijalne investitore za rudarsku delatnost da se jave i da u srazmeri sa svojim ulogom postanu manjinski vlasnici Bora”, izjavio je Dinkić danas prlikom posete borskoj Topionici.

Pravo učešća na tenderu za dokapitalizaciju borskih i madanpečkih rudnika imaće sve firme koje se bave ovom delatnošću uključujući “Kuprom” i “A-tek” sa kojima je država do sada već raskidala ugovore o privatizaciji RTB-a “Bor”. Potrebne investicije u rudarsku proizvodnju iznose oko 120 miliona dolara.

Dinkić je napomenuo i da će nova strategija za RTB zvanično biti usvojena na Vladi polovinom februara.

Sindikati zadovoljni odlukom vlade
“Sigurno je da je ovom ponudom ministar Dinkić obradovao sve ljude u Timočkoj krajini, a naročito one u Boru i Majdanpeku. Nadam se da će ovo biti i realizovano i da su oni koji su koristili ovu ekonomsku krizu sa nekim ucenjivačkim ponudama izbrisani, a da će doći samo oni strateški partneri za manjinski deo koji žele da ozbiljno ulažu”, istakao je Dragan Aleksić, predsednik Samostalnog sindikata RTB-a “Bor”.