Status grada kao predizborni adut

Investicije, oživljavanje RTB-a, zapošljavanje, podrška mladima, samo su neka od obećanja političara pred vanredne lokalne izbore u Boru zakazane za 20. jun. Bor su do sada posetili čelnici većine stranaka i države, a kako saznajemo, jedno od glavnih obećanja biće dodeljivanje Boru statusa grada.

Kako saznajemo, davanje statusa grada Boru biće jedan od glavnih aduta koalicije u kojoj su DS, SPO, DHSS i Vlaška demokratska stranka. Prema rečima dr Žike Golubovića (DS), predsednika Privremenog organa u opštini Bor, demokrate očekuju dobar rezultat, a vetar u leđa njihovim nadanjima dala je i poseta predsednika Srbije i DS Borisa Tadića, koji je obećao da će država u narednih godinu dana uložiti 450 miliona evra u RTB.

Deo opozicije u kom su SNS, NS i Pokret socijalista formirao je zajedničku listu „Promene za Bor“.

– Obezbedićemo više investicija kako domaćih tako i stranih i obezbediti Boranima bolji život – rekao je Aleksandar Vučić (SNS) prilikom posete ovom gradu. O sklapanju postizborne koalicije on je rekao da je vrlo moguće da će u Boru cenzus preći dve do tri političke opcije i da je sasvim siguran da će ubedljivo najbolji rezultat ostvariti SNS i lista DS.

Sa druge strane, Čedomir Jovanović tvrdi da je Boranima dosta loše politike i jednih i drugih radikala, DSS i „regionalnog spahije Boška Ničića“.

– Bor je upropastila pogrešna politika. Nigde nas ne vodi put da se RTB održava novcem iz republičkog budžeta. Naš plan je efikasna lokalna samouprava, depolitizacija javnih preduzeća, nova ekonomija, mladi u prvom planu. Cela Srbija bi u Boru mogla da radi godinama samo na rešavanju ovdašnjih ekonomskih i zdravstvenih problema – rekao je Jovanović.

– Želimo da mladi ne napuštaju Bor. Nakon formiranja nove opštinske vlasti cilj URS je da radi na oživljavanju RTB-a, i rešavanju ekoloških i infrastrukturnih problema. Nove investicije koje pruža Vlada Srbije u vidu nove opreme, topionice i fabrike sumporne kiseline garantuju unapređenje proizvodnje u RTB-u, a samim tim i nova radna mesta i mogućnost da borska kompanija počne sa izmirivanjem obaveza prema lokalnoj samoupravi i državi – kazao je Mlađan Dinkić.

I lider SDP Rasim Ljajić je naveo da ova lista, pored oporavka RTB-a, građanima omogućava rešavanje socijalnih problema u gradu.

– Nećemo previše obećavati, već ćemo konkretnim aktivnostima pokazati građanima da je ova koalicija najbolja za Bor – rekao je Ljajić.

Izbornu listu predali su i Demokratska stranka Srbije, Srpska radikalna stranka i koalicija Vlaške demokratske stranke Srbije i Romske partije Srđana Šaina.

Ko je sve posetio Bor

Bor su do sada posetili Čedomir Jovanović, lider LDP-a, Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS, Dubravka Filipovski, potpredsednica NS, Aleksandar Vulin, lider Pokreta socijalista, Mlađan Dinkić, lider G17 plus, i Rasim Ljaljić, predsednik Socijaldemokratske partije. Pored stranačkih lidera, Bor su obišli i državni čelnici. Predsednik Srbije Boris Tadić bio je u poseti Rudarsko-topioničarskom basenu „Bor“, a Slavica Đukić-Dejanović, predsednica parlamenta, posetila je lokalnu samoupravu, borsku bolnicu i ambulantu u najvećem selu borske opštine Zlotu.

(BLIC)