Bor dobio ambulantno vozilo za sterilizaciju pasa i mačaka

Nemačka nevladina organizacija za zaštitu životinja ETN (Europäischer Tier – und Naturschutz) donirala je gradu Boru savremeno opremljeno ambulantno vozilo za sterilizaciju pasa i mačaka na terenu, koje će delovati u okviru ambulante Javnog komunalnog preduzeća „3. oktobar“ .

Donacija je plod saradnje koje su ostvarile organizacije ETN i Udruženje za zaštitu životinja „Borske šape“ sa gradom Borom i Javnim komunalnim preduzećem “3. oktobar” sa ciljem da se na human način smanji populacija napuštenih pasa i mačaka na ulicama grada.

“Vozilo je jedno od najmodernijih, staro je osam godina, s tim što je nadogradnja nova. Nevladina organizacija ETN je donirala i prateću opremu, kao što je mobilni ultrazvuk za koji je izvršena obuka stručnog veterinarskog tima”, kaže Aleksandar Gajić. menadžer Zoohigijenske službe JKP “3. oktobar”.

Zahvaljujući ovom vozilu i pratećoj opremi stvoreni su uslovi da se na terenu obavlja sterilizacija pasa i mačaka i tako smanji broj lutalica na borskim ulicama, a samim  tim i smanje štete i penali po sudskim tužbama i nagodbama za ujede pasa.

Samo za ove namene iz gradske kase odvojeno je lane čak 85 miliona dinara, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, a jedna porodica je čak prijavila 21 ujed.

“Svi zajedno sarađujemo u cilju broja smanjenja napuštenih pasa, izbacivanja vlasničkih pasa i gomilanja populacije”, ističe Ivana Milićević iz “Borskih šapa”.

Lokalna samouprava je raspisala javnu nabavku za izradu dokumentacije za izgradnju još jednog prihvatilišta za 200 pasa, pored postojećeg, kapaciteta 250 napuštenih životinja.

“Ovom prilikom bih se zahvalio Međunarodnoj nevladinoj organizaciji iz Nemačke ETN na tome što je Bor danas postao prvi grad na Balkanu kome je uručena donacija u vidu mobilne ambulante za sterilisanje i vakcinaciju pasa i mačaka, čija vrednost iznosi 30.000 evra. Ovim vozilom prvenstveno ćemo unaprediti uslove rada na terenu, jer nam daje mogućnost da se obuhvate i životinje na selu, ne samo one u gradu, što svakako predstavlja korak dalje ka sistemskom rešavanju ovog gradskog pitanja”, rekao je gradonačelnik i dodao da je za 20 odsto u prvih osam meseci godine smanjen broj ujeda pasa na teritoriji grada Bora.