Bor dobio Zoološki vrt

Posle nepuna tri meseca izgradnje, Bor je od danas četvrti grad u Srbiji koji ima zoološki vrt.Zoo vrt BorZoo park u Borskom naselju „Sunce“, pred više hiljada Borana, otvorili su direktor beogradskog „Vrta dobre nade“, Vuk Bojović i predsednik opštine Bor Nebojša Videnović, a otvaranju je prisusvovao i direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, Blagoje Spaskovski.

Na prostoru od 16.000 kvadratnih metara izgrađeno je dvadesetak specijalnih kućica za životinje, veterinarska ambulanta, suvenirnica, igralište za decu i restoran.

Rim, Pariz, London i velika Moskva nemaju belog lava, a Bor ima – rekao je na otvaranju, direktor beogradskog zoo-vrta Vuk Bojović.

Juče su stigli i prvi stanari zoo-vrta: papkari i kopitari, a narednih dana će svoje stanište ovde naći oko 50 raznih životinja.

U izgradnji zoo-vrta u Boru, koja je započeta u septembru utrošeno je blizu pola miliona evra, a sredstva su obezbeđena od donatora.

Radove je izvodilo svаkodnevno stotinаk rаdnikа firme Steko iz Bijeljine, gradskih jаvnih komunаlnih preduzećа, pogonа Rudаrsko-topioničаrskog bаsenа Bor i privаtnih firmi, kao i građani Bora u nekoliko volonterskih akcija.

Vrtom će upravljati novoosnovano javno preduzeće „Zoološki vrt“ koje će uposliti tridesetak radnika koji će preći iz javne ustanove „Sportski centar“.

Mesečni troškovi održavanja biće oko 4,5 miliona dinara.

(Tanjug/Bor030)