Bor još uvek bez statusa grada, Zaječar hoće Bor u okviru svoje uprave

4
199

Gotovo pred svake izbore političari se utrkuju u izjavama da će u okviru njihovog mandata Bor povratiti davno izgubljeni status grada. Vlasti su se menjale, a i danas se ista obećanja samo nižu jedno za drugim. Pitanje statusa grada ponovo je pokrenuto onda kada je jedan visoki čelnik grada Zaječara poručio da čitav region treba imati sedište u  Zaječaru, inače jedinom gradu u Timočkoj Krajini. Stoga ostaje pitanje u čemu Bor kaska za ovim gradom, pa je još uvek opština. 

Bor panorama

Prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji RS grad je teritorijalna jedinica koja predstavlja ekonomski, administrativni, geografski i kulturni centar šireg područja i ima više od 100.000 stanovnika. Posebni su slučajevi kada postoje određeni ekonomski, geografski ili istorijski razlozi, te se tada može utvrditi da je grad i teritorijalna jedinica koja ima manje od 100.000 stanovnika.

Ako pogledamo Bor, koji geografski gledano jeste grad, on itekako zaslužuje da to bude i administrativno. Naime, posebni ekonomski, industrijski i urbani razlozi mu to u mnogome omogućavaju. Čak 90% toplificiranih stanova, kompletna vodovodna, kanalizaciona i putna infrastruktura su činjenice sa kojima se ne može pohvaliti baš svako mesto u Srbiji.

Glavna činjenica koja Boru može doneti status grada jeste upravo jedna od najvećih rudarskih kompanija u širem regionu. Prema tome, kada bi Bor bio grad, svrstao bi se u onu grupu gradova koji su svoje statuse dobili kao posebni slučajevi.

Pitanje o statusu grada posebno se provlači među Boranima od kada je Saša Mirković, predsednik Skupštine grada Zaječara, predložio ponovno formiranje Timočkog regiona sa sedištem u Zaječaru.

Analitičari se slažu da mogućnost formiranja Timočkog regiona postoji sve dok Bor ne postane grad sa svojom sopstvenom gradskom upravom.

 

 

4 KOMENTARA

  1. Svaka cast ZA BOR 030. Napisao sam vec vise nego dovoljno o ovoj temi na ovom portalu…lako je proverljivo. Ali jos jednom….Kako da g.Sasa Mirkovic bude regionalni lider Timocke Krajine ako i BOR I ZAJECAR imaju status GRADA….NIKAKO….Zato Boru ne treba dati status Grada …vec je on ,,industrijski centar,, i slicne prazne price za glupake i budale…A Grad Zajecar je administrativni centar Timocke Krajine jer JEDINI IMA STATUS GRADA……AKO JE, BILO KOME, ZAJECAR TESAN NEKA NE PRAVI REGIONE PO SOPSTVENOJ MERI I NENORMALNOJ AMBICIJI …. VEC NEKA POKUSA, NA PRIMER……..SA NEKOM NOVOM DIJETOM. DRUGA STRANA TE ISTE MEDALJE je to…. sto ako Bor dobije status grada i postane Grad Bor…onda BORANI BIRAJU SVOG GRADONACELNIKA I ON ,KAO IZABRANI PREDSTAVNIK GRADJANA…UPRAVLJA GRADOM. TACKA. Time se ZAUVEK zavrsava era, a svako dete u bilo kom parku u Boru to zna, u kojoj u BORU NE VLADAJU oni koje su GRDJANI BIRALI DA VLADAJU…..VEC ONAJ KO UPRAVLJA RTB BOR… koji postavlja svoje predsednike opstina po sopstvenoj proceni i potrebi….Sto je suprotno svim nacelima civilizacije i demokratije u EVROPI U 21 VEKU. OVE DVE NAVEDENE STRANE iste medalje su ZAJEDNICKI INTERES I SINERGIJA…… i JEDINI RAZLOG sto Bor NEMA SVOJ STATUS GRADA…..ALI CE DA GA IMA…….Jer i Zajecar i Jagodina i SVI DRUGI GRADOVI U SRBIJI IMAJU SVOJ STATUS GRADA……PA CE DA GA IMA I BOR….. Koji IMA BLIZU 40 000 stanovnika a Grad Loznica naprimer…. ima 18 000 stanovnika. Istina,Borani se ,ruku, na srce malo teze pokrecu…..ali se zato kada se pokrenu ne zaustavljaju dok ne zavrse posao…A OVO JE POSAO OD NEKOLIKO NEDELJA , maksimum,za zavrsavanje svih papirologija i formalnosti…koji su zavrsili svi gradovi u Srbiji …osim Bora. I KO CE SADA DA SPRECI BORANE DA DOBIJU SVOJ STATUS GRADA…..Cuveni dvojac bez kormilara SOLE I SALE…. Smesno.

  2. U NEOPHODNOM formalnom smislu i pravno tehnicki najelegantnije je ….formirati GRADSKU opstinu Novi BOR… kao sto je to naprimer..Gradska opstina Novi Beograd…..od recimo Studentskog doma sve do i zakljucno sa Banjom. Nema potrebe proglasavati sela za opstine kako bi bili ispunjeni pravno formalni uslovi za dobijanje statusa grada….Svi znamo da je recimo Zajecar,ali i drugi,kao neophodno tehnicko pravno resenjeresenje formirao Gradsku opstinu Zvezdan…koliko se secam. POZDRAV JOS JEDNOM ZA PORTAL BOR030 KOJI JE JAVNO STAVIO OVU VECITO IZBEGAVANU TEMU NA STO.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime