Bor još uvek bez statusa grada, Zaječar hoće Bor u okviru svoje uprave

Gotovo pred svake izbore političari se utrkuju u izjavama da će u okviru njihovog mandata Bor povratiti davno izgubljeni status grada. Vlasti su se menjale, a i danas se ista obećanja samo nižu jedno za drugim. Pitanje statusa grada ponovo je pokrenuto onda kada je jedan visoki čelnik grada Zaječara poručio da čitav region treba imati sedište u  Zaječaru, inače jedinom gradu u Timočkoj Krajini. Stoga ostaje pitanje u čemu Bor kaska za ovim gradom, pa je još uvek opština. 

Bor panorama

Prema Zakonu o teritorijalnoj organizaciji RS grad je teritorijalna jedinica koja predstavlja ekonomski, administrativni, geografski i kulturni centar šireg područja i ima više od 100.000 stanovnika. Posebni su slučajevi kada postoje određeni ekonomski, geografski ili istorijski razlozi, te se tada može utvrditi da je grad i teritorijalna jedinica koja ima manje od 100.000 stanovnika.

Ako pogledamo Bor, koji geografski gledano jeste grad, on itekako zaslužuje da to bude i administrativno. Naime, posebni ekonomski, industrijski i urbani razlozi mu to u mnogome omogućavaju. Čak 90% toplificiranih stanova, kompletna vodovodna, kanalizaciona i putna infrastruktura su činjenice sa kojima se ne može pohvaliti baš svako mesto u Srbiji.

Glavna činjenica koja Boru može doneti status grada jeste upravo jedna od najvećih rudarskih kompanija u širem regionu. Prema tome, kada bi Bor bio grad, svrstao bi se u onu grupu gradova koji su svoje statuse dobili kao posebni slučajevi.

Pitanje o statusu grada posebno se provlači među Boranima od kada je Saša Mirković, predsednik Skupštine grada Zaječara, predložio ponovno formiranje Timočkog regiona sa sedištem u Zaječaru.

Analitičari se slažu da mogućnost formiranja Timočkog regiona postoji sve dok Bor ne postane grad sa svojom sopstvenom gradskom upravom.