Bor: Milikić čestitao Dan državnosti

Predsednik Opštine Bor Aleksandar Milikić izjavio je danas, nakon polaganja venaca na Spomenik palim borcima, da bi trebalo da se sa poštovanjem sećamo onih koji su živote izgubili braneći otadžbinu i naš grad, jer to je prošlost koja je obezbedila budućnost kakvu mi danas imamo.

Polaganjem venaca na Spomenik ratnicima Bora palim u ratovima od 1912. do 1918. godine, Bor je obeležio 15. februar, Dan državnosti i 214 godina od Prvog srpskog ustanka.

„Opština Bor proslavlja danas jedan veliki dan, Dan državnosti, dan Sretenja kada je Srbija dobila veliki Ustav i oslobodila se Otomana. Za nas kao opštinu velika je obaveza i zadovoljstvo da se sećamo palih boraca koji su oslobodili našu lepu zemlju i našu opštinu. Treba ponosno da pamtimo njihova imena i da o njima govorimo sa punim zadovoljstvom i poštovanjem jer to je prošlost koja je obezbedila ovu budućnost kakvu danas imamo“, rekao je Milikić.

Nakon što su vence položili predstavnici lokalne samouprave, Organizacije rezervnih vojnih starešina, predstavnici određenih političkih stranaka, udruženja građana, Podružnice potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine okupljeni su minutom ćutanja odali počast palim borcima.

Da podsetimo, praznik Dana državnosti ustanovljen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.