Bor: Predizborna milijarda ulaganja

U Bor će, ako se obistine predizborna obećanja, stići ogromne investicije

. Najavljeno otvaranje topionice, rudnika, obnova hotelskog kompleksa.

U Bor će, ako se obistine predizborna obećanja, stići ogromne investicije. Najavljeno otvaranje topionice, rudnika, obnova hotelskog kompleksa.

 

Kada bi se ostvarila sva predizborna obećanja, pred lokalne izbore zakazane za 20. jun, u Bor bi se u narednom periodu slilo skoro milijardu evra investicija.

Država je već za kupovinu nove opreme za rudnike u Boru i Majdanpeku investirala 27 miliona evra i to za 10 kamiona za prevoz rude, nosivosti 220 tona, po dva bagera i buldožera, kao i po jedna bušilica i grejder.

Ne treba, međutim, zaboraviti obećanja o investiciji od dodatnih 450 miliona evra u rudarstvo, 250 miliona evra u izgradnju prve solarne elektrane u Srbiji, završetku hotelskog kompleska „Jelen-Hajat“, na Crnom vrhu, i kapitalnog objekta na ulazu u grad zvanog „Kapije Bora“, izgradnji autoputa Bor – Beograd, preko Markovca.

Ukoliko bi se sve obećano i ostvarilo, u naredne četiri godine u Boru i Majdanpeku bi se godišnje proizvodilo do 60 hiljada tona bakra, što bi, uporedo sa otvaranjem novih rudnika, RTB Bor, definitivno, ponovo načinilo pravim industrijskim centrom i nosiocem privrednog razvoja Srbije.

Privrednici sumnaju u oporavak RTB-a

Međutim, neki domaći privrednici otvoreno su izrazili sumnju u ovakav scenario, uz ocenu da je klima privrednog oporavka RTB Bor napravljena veštački i da se plate rudara, koje u proseku iznose između 66.000 i 88.000 dinara, dotiraju iz republičkog budžeta.

U prilog ovoj tvrdnji, bez sumnje, svakako govori podatak da je RTB Bor prošle godine zabeležio gubitak od 86,5 miliona dolara. Međutim, od te sume, po tvrdnjama nadležnih u borskoj kompaniji, čak 35 miliona američkih novčanica otpada na finansijsko poslovanje.

Konkretno, reč je o gubitku na kursnim razlikama i kamatama na aranžmane koji su sklapani do 2000. godine. I, kako se naglašava, na taj gubitak menadžment basena nije mogao da utiče.

Najveći domaći poverilac RTB Bor svakako je Elektroprivreda Srbije, kojoj borska kompanija duguje bezmalo devet milijardi dinara.

„Do novembra 2008. godine, RTB je redovno izmirivao svoje obaveze za struju ali, od tada do danas borska kompanija EPS nije ni dinar platila za isporučenu električnu energiju“, kazao je ranije Momčilo Cebalović, direktor sektora za odnose sa javnošću u EPS.

Kada je dug dostigao oko šest milijardi dinara, zaključkom Vlade Srbije, donetim krajem prošle godine, on je konvertovan u kapital EPS u RTB. Međutim, domaća elektroenergetska kompanija do danas ne zna koliki je njen udeo u najvećem srpskom proizvođaču bakra i plemenitih metala, jer transformacija RTB u jedinstveno preduzeće, iako je bila najavljena pre gotovo dve godine, još nije obavljena.

Poslovanje

U menadžmentu RTB napominju da je na minus u tekućem poslovanju od 48 miliona dolara uticalo i to što su 17 miliona dolara, koji su utrošeni za radove u rudnicima i za remonte, predstavljeni kao gubitak, mada je, ističu, „jasno da je reč o investicijama“. Takođe, kako tvrde nadležni, uz novu opremu, već u avgustu RTB će, prvi put nakon dugo godina, poslovati pozitivno i početi da redovno servisira sve dugove državi.

(B92/NOVOSTI)