Bor rekorder po broju otvorenih bolovanja

U četiri opštine Borskog okruga svaki zaposleni godišnje boluje oko 70 dana. Na ovakav prosek utiču osobe koje su na bolovanju po dve, tri, pa sve do rekordnih šest godina.

U četiri opštine Borskog okruga svaki zaposleni godišnje boluje oko 70 dana. Na ovakav prosek utiču osobe koje su na bolovanju po dve, tri, pa sve do rekordnih šest godina.

Prema podacima filijale Zdravstvenog osiguranja u Boru od 12850 zaposlenih Borana, u svakom tenutku je oko 1000 na bolovanju dužem od mesec dana i još toliko na kraćim bolovanjima. Problem je što se rigoroznim kontrolama ove filijale utvrđuje da je veliki broj otvorenih bolovanja neosnovan i često se otkriva da pacijenti nisu ni najmanje bolesni, kaže Tomislav Pavlović, direktor filijale za Zdravstveno osiguranje Bor i dodaje: „Kontrole se vrše pregledom medicinske dokumentacije, a po potrebi pregledom pacijenata, odnosno naših osiguranika koji su na dužem bolovaju. Mi konstantno pratimo bolovanja, pratimo ljude koji su na bolovanju“.

 
Sa druge strane, u Borskom Zdravstvenom centru, koji pacijente upućuje na bolovanje, tvrde da ovakve brojke nisu alarmantne jer je broj otvorenih bolovanja znatno manji u odnosu na nekoliko predhodnih godina i da je normalno da broj bolovanja bude veći nego u ostalim gradovima zbog specifične sredine i visokog stepena zagadjenosti.
„Radim preko 20 godina i nikada broj bolovanja nije bio manji. Ljudi u sadašnje vreme jednostavno i bolesni rade. Koliko puta se desi da smatramo da pacijent treba da bude na bolovanju, otvorimo bolovanje, kad on dođe na kontrolu, on kaže – doktorka ja nisam koristio bolovanje baš zbog ove situacije u zemlji“, kaže načelnica odeljenja opšte službe Zdravstvenog centra Bor, Gabrijela Stanisavljević.