Bor: Štrajk zaposlenih u javnom sektoru

Nekoliko stotina zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama opštine Bor okupilo se danas na protestnom skupu povodom donošenja Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade, odnosno kako su rekli predstavnici sindikata, „smanjivanja plata sirotinji“.

protest radnika u javnom sektoruDragiša Trujkić, predsednik veća Samostalnog sindikata opštine Bor, rekao je da je „tragično kada moramo da izlazimo na ulicu po ovakvom vremenu i branimo ono malo dinara koje imamo kroz i ovako male plate, kada neko, pod parolom da hoće da smanji najveće plate u ovoj državi, smanjuje sirotinji“.

Na skupu se moglo čuti da bi primena Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade, koji je stupio na na snagu pre mesec dana, dovela do umanjenja plata zaposlenih sa najnižim primanjima i do 40 posto.

Trujkić je okupljenima rekao i da je ovo „početak preispitivanja svega onoga što se dešavalo, vezano za pljačku svih onih preduzeća koja su privatizovana, koja, nažalost, danas više ne postoje“.

Štrajk upozorenja su podržali samostalni sindikat Rudarsko topioničarskog basena Bor, sindikat „Nezavisnost“ Topionice i rafinacije bakra RTB-a Bor, sindikat borskog Zdravstvenog centra, Policijske uprave, kao i sindikalni predstavnici Srboleka i Trudbenika iz Leskovca i Beograda.

Posle skupa, okupljeni su, na poziv sindikata, održali i protestnu šetnju.

(Tanjug / RTV Bor / Bor030)