Bor uskoro ponovo dobija status grada

Studenka Kovačević, narodna poslanica iz Bora, podenla je 3. novembra Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, prema kome se Bor definiše kao grad u čiji sastav ulazi nekoliko opština.

Nakon dugogodišnjeg čekanja i brojnih obećanja, Bor bi uskoro mogao da povrati status grada, koji je dobio uredbom iz 1947. godine.

„Posle sedamdeset godina Bor bi trebao da nakon usvajanja izmena Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije ponovo dobije status grada. Ja sam potpisnik inicijative za izmenu tog zakona i predstavnik predlagača. Ono što se sada čeka jeste da se ova inicijativa uvrsti u dnevni red sednice Narodne skupštine. Predsednica Maja Gojković donosi odluku o dnevnom redu i od nje zavisi kada će zakon ući u skupštisnku proceduru, ja se nadam, pre kraja ove godine. Potrebno je obezbediti i skupštinsku većinu i Srpska napredna stranka je to učinila. Smatram da će vrlo brzo Bor opet biti i zvanično grad“, kazala je u izjavi za naš portal Studenka Kovačević, poslanica u republičkom Parlamentu.

 

I prvog čoveka Opštine Bor je ova informacija prijatno iznenadila.

„Novinari su uvek bolje obavešteni, nego mi. Pričali smo na ovu temu mnogo puta. Opština Bor više neće biti opština, već grad. Siguran sam da će i Vlada i poslanici vladajuće većine podržati ovu inicijativu“, kazao je Aleksandar Milikić, predsednik Opštine Bor.

Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije može se i u pdf formatu naći na Sajtu Narodne skupštine, a prema ovom dokumentu, pored Bora, status grada trebalo bi da dobije i Prokuplje.