Bor030 istražuje

bor030Sajt bor030.net je u poslednjih godinu dana redovno sprovodio online istraživanja u obliku anketa. Odziv posetilaca je uvek dobar a rezultati vrlo zanimljivi. Rezime dosadašnjih istraživanja kaže da su borani razočarani novim sistemom gradskog prevoza, trećina borana su optimisti u vezi privatizacije RTB Bor, RTV Sezam za nijansu više gledaja od RTV Bor, izgradnja Maxi super marketa je odličan potez, dok borani najviše letuju u Bugarskoj…
 Pre godinu dana, nakon otvaranja Maxi Super Marketa sproveli smo anketu o tome da li je to uopšte bilo potrebno našem gradu. 54% ispitanika se složilo u konstataciji da je izgradnja Maxija odličan potez, 29% smatra da je Maxi izgrađen na pogrešnoj lokaciji (na mestu gde je bio planiran gradski trg), dok vrlo mali procenat ljudi (7%) smatra da je to bespotreban objekat.
 Prošlog leta smo pitali borane o favoritima za letovanje. Čak četvrtina ispitanika je letovalo u Bugarskoj, na drugom mestu je Crna Gora, zatim Grčka i ostale zemlje u vrlo malom procentu. Trećina Borana nije išla na more.
Sample ImageČesto smo sprovodili i istraživanja vezana za zabavu u gradu. U vrlo popularnoj i neizvesnoj anketi vezanoj za omiljeni borski kafić najviše glasova imala je Astorija sa 29%, koja je vodila trku do samog kraja sa kafićem Trend (21%). Ostali kafići su imali daleko manje glasova. Posetioce smo pitali i o noćnim izlascima i prema anketi pobedu je odneo klub Index sa 38% glasova, noćni klub Monza na drugom mestu sa 15% glasova (napomena:anketa sprovedena u februaru 2007.).

 Inače prava atrakcija u Monzi je svojevremeno bio striptiz, međutim 35% ispitanika se složilo da je to sramota za grad, dok je 28% odobravalo ceo program ali da se zabrani ulaz maloletnicima. 20% ispitanika smatra da je striptiz u noćnom klubu Monza super stvar.

 Otvaranje diskoteke Vertigo City na Borskom jezeru privuklo je ogromnu pažnju javnosti. 2 nedelje nakon toga smo želeli da saberemo utiske i sproveli anketu u kojoj se 30 % posetilaca izjasnilo pozitivno (13% da je diskoteka fantastična i 17% da je vrlo solidna), dok 27% posetilaca ima loše utiske. 35% ispitanika još nije posetilo diskoteku,  pitanje je i da li će imati prilike jer se uveliko govori o njenom zatvaranju (transformacija u hotel).

Bavili smo se i ozbiljnim temama. Jedna od njih je bila vezana za sudbinu RTB Bor. 30% ispitanika je prikazalo optimizam smatrajući da će se situacija u radu popraviti nakon prodaje RTB Bor. 24% misli da je cela situcija totalno neizvesna, dok je pesimizam (ili realizam) zastupljen kod 23% ispitanika sa konstatacijom da će biti gore. 13% smatra da će sve ostati isto.

Nakon otvaranja televizije Sezam želeli smo da dobijemo predstavu o raspodeli gledanosti. Rezultati su zaista ravnopravno raspodeljeni i samo ih mali procenti dele, tako da RTV Sezam prati 36% ispitanika, RTV Bor 30 %, dok 33% uopšte ne gleda lokalne televizije.

slika

Za kraj, najsvežija anketa vezana za novi sistem gradskog prevoza. Borani su totalno razočarani novim sistemom,što je reflektovano kroz 58% spitanika koji smatraju novi sistem katastrofalnim. 22% nije upoznato sa novim sistemom, dok vrlo mali procenat smatra da je bilo potrebno uvesti red (11%) i da nema razlike (7%).Bitno je napomenuti da je svaka od anketa imala i više nego reprezentativan uzorak, a obuhvaćena je populacija u rasponu od 15 do 50 godina.

Najpopularnije ankete

[rb.ankete – naziv ankete – glasova]
———————————————
1. Koju lokalnu TV najviše gledate – 353
2. Situacija u gradu nakon prodaje RTB Bor – 323
3. Borski kafići – 318
4. Utisci o diskoteci Vertigo City – 244
5. Gde ste letovali – 235