Borani će imati priliku da ugrade solarne panele uz sufinansiranje države i grada

Ministarstvo rudarstva i energetike zaključilo ugovore o sufinansiranju programa ugradnje solarnih panela za domaćinstva sa 37 lokalnih samouprava među kojima je i grad Bor.

Ugovore je gradonačelnicima i predsednicima opština uručila potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

Ukupno u ovaj program država i lokalne samouprave ulažu oko 195 miliona dinara, od čega Ministarstvo 97,6 miliona. Program predviđa da investitor uloži polovinu para neophodnu za ugradnju solarnih panela, dok će drugu polovinu dati država i lokalna samouprava.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka je na ceremoniji uručenja ugovora kazala da su ciljevi davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela smanjenje potrošnje energije na nacionalnom nivou, niži računi za domaćinstva i zdravija životna sredina.

„Mi smo ovim projektom postavljanja solarnih panela i zamene stolarije pokrenuli najveći proces koji znači zdraviju, održiviju i zelenu energetiku i Srbiju. To će u potpunosti promeniti sliku Srbije u narednim godinama. Ukupno je 37 lokalnih samouprava koje su stvorile uslove za zajedničko sprovođenje ovog projekta i pokazale svest da neke stvari moramo da menjamo. Nema razloga da ogroman broj sunčanih dana u našoj zemlji ne iskoristimo i omogućimo svim građankama i građanima Srbije da postave solarne panele. Nastavićemo subvencionisanje i za postavljanje solarnih panela i zamenu stolarije i u narednim godinama, a cilj je da sva domaćinstva u Srbiji dobiju tu mogućnost“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je napomenula da će podizanje energetske efikasnosti i postavljanje solarnih panela doprineti nacionalnim ciljevima – smanjenju potrošnje energije i očuvanju zdravlja životne sredine.

„Samo zajedno možemo doći do rezultata i cilja, a to je smanjenje potrošnje za minimum 30 odsto, a to će značiti i niže račune za domaćinstva za takođe 30 odsto. To za Srbiju na nacionalnom nivou znači 3.300 tona ugljen-dioksida manje na godišnjem nivou. To znači i da ćemo održati energetsku stabilnost u godinama koje dolaze“, istakla je ona.

Ministarka je naznačila da je ranije bilo potrebno i više od godinu dana čekanja za ugradnju solarnih panela, da je bilo neophodno prikupiti veliki broj dozvola i dokumenata, a da je procedura sada maksimalno pojednostavljena i da je potreban praktično jedan korak.

Građani Bora imaće na raspolaganju 10 miliona dinara za ovaj program od kojih su po pet miliona iz gradskog i državnog budžeta.

„Zahvaljujući Vladi Republike Srbije dobili smo sredstva za sufinansirnje ugradnje solarnih panela na porodičnim stambenim zgradama i ovo je jako dobra stvar za nas. Biće raspisan javni poziv i svi naši sugrađani koji imaju kuće moćiće da se jave na konkurs i da apliciraju za finansijska sredstva. Cilj je da svako ko ima mogućnost da na svoju kuću postavi panele koji će konvertovati solarnu u električnu energiju i tako smanji račun za struju“, kazao je Milikić.

Gradonačelnik je reko da su analize pokazale da se ulaganje u solarne panele isplati u periodu od 10 godina, a da će ovaj program sufinansiranja prepoloviti potrebne investicije građana i samim tim skratiti period isplativosti na samo pet godina.