Borani će ipak moći da zamene stolariju i urade termoizolaciju u okviru Programa energetske efikasnosti

Povodom objavljivanja odluke Ministarstva rudarstva da Bor ne bude uvršten u Program energetske efikasnosti, oglasio se gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić istakavši da će građani Bora ipak imati priliku da budu deo ovog programa.

Nakon što je Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo na svom sajtu da odbacuje prijavu grada Bora kao neurednu, a u okviru Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, reagovao je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, istakavši da je kontaktirao nadležne u ministarstvu i da je dobio potvrdu da će Bor biti uvršten u ovaj program čim se na narednoj sednici Gradske skupštine usvoji odluka o rebalansu gradskog budžeta.

„Upravo sam razgovarao sa predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike i dobio sam uveravanja da će građani Bora imati priliku da zamene stolariju i da urade termoizolaciju svojih objekata, bez obzira što je prvobitna odluka bila da Bor nije ušao u realizaciju ovog programa. Zaključak je da je neophodno da na narednoj sednici Gradske skupštine usvojimo rebalans budžeta, i to će omogućiti da se i Bor nađe na spisku gradova u kojima će se ovo realizovati“, rekao je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

Aleksandar Milikić

Na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike objavljena je informacija da se odbacuje prijava Grada Bora, za ovaj projekat, kao neuredna.

U obrazloženju se navodi da nadležne službe Gradske uprave Bor nisu, u okviru pisane forme prijave, podnele izvod iz budžeta jedinice lokalne samouprave za tekuću fiskalnu godinu sa opredeljenim sredstvima za sufinansiranje mera energetske efikasnosti stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova na teritoriji Bora, a što je bilo obavezno shodno odeljku IV, stav 1, tačka 4. Javnog poziva.

Na konkurs Ministarstva rudarstva i energetike prijavilo se 88 lokalnih samouprava, dok će danas biti potpisan ugovor sa 67 opština i gradova koji su, do sada, ispunili sve zahteve u okviru prijava.

Ovaj program je zamišljen tako da država, iz republičkog budžeta, pokrije 25 odsto troškova zamene stolarije građanima, potom termoizolaciju objekta, kao i individualna ložišta, lokalna samouprava još 25 odsto, a građanima ostaje da plate preostalih 50 odsto iznosa, što je svakako povoljno.