Borani danas biraju odbornike

0
30

Borani će danas, osim za novi sastav Skupštine Srbije, glasati i na redovnim lokalnim izborima. Za 35 odbornika u novom sazivu glasaće 45.005 birača.

so-bor-2013

U Boru će od sedam ujutru do 20 sati uveče biti otvoreno 47 biračkih mesta u gradu i selima, a do zatvaranja birališta na snazi je izborna tišina.

Izborni listić za lokalne izbore je zelene boje sa grbom Opštine Bor u pozadini, dok je za parlamentarne listić ljubičast. Opštinska izborna komisija naložila je štampanje 451005 listića, od kojih su 100 obavezna rezerva.

Za izbore u Boru kandidovano je jedanaest lista, koalicija, partija i grupa građana.

Prvi preliminarni rezultati mogu se očekivati posle 23 sata, a konačni u ponedeljak ujutru.

Birači mogu da glasaju i ukoliko nisu primili poziv uz obavezno potvrđivanje identiteta ličnom ispravom. Zakonom je predviđeno da se identitet utvrđuje važećom ličnom kartom, pasošem ili vozačkom dozvolom u koju je upisan jedinstveni matični broj građana i koja poseduje sliku.

Prema ovome sa novom vozačka dozvalom neće biti omogućeno glasanje.

Građanima će biti obeležen prst sprejom od specijalnog nerastvorljivog UV mastila, vidljivog pod posebnom svetlošću UV lampe, a oni koji se u momentu zatvaranja biračkih mesta, u 20 sati zateknu na biralištima, biće omogućeno da glasaju.

Na zbirnom izbornom listiću, koalicija okupljena oko SNS je pod rednim brojem jedan, druga je koalicija SPS-PUPS-JS, na listiću pod brojem tri su Demokratska stranka Srbije i Vlaška narodna stranka, četvrta je Demokratska stranka, pod brojem pet je pokret Dveri, šesta Srpska radikalna stranka, sedmi URS, a osmica na lokalnoj listi pripada LDP-u, deveta i deseta su grupe građana Klime Bitkoski i  Pokret za novo doba, dok su pod rednim brojem jedanaest Nova demokratska stranka – Zeleni i Zajedno za Srbiju.

Skupština opštine Bor ima 35 odbornika, a oni se biraju na period od četiri godine.

Predsednika opštine bira Skupština, iz reda odbornika, na period od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika.

(Tanjug/Bor030)POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime