Boranin Dušan Nakić publikovao kapitalno delo o košarci

U Boru je promovisana knjiga o košarci, Kriptologija košarkaških vežbi“ iz pera našeg istaknutog trenera i sportskog radanika Dušana Nakića.

Na 1.100 stranica Boranin Dušan Nakić sabrao je sva svoja košarkaška znanja na jednom mestu omogućujući sadašnjim i budućim sporskim stručnjacima da ovo kapitalno delo, “Kriptologija košarkaških vežbi”  poboljšaju i svoj i razvoj svojih igrača.

Knjiga ovog diplomiranog sportskog trenera, četvrta po redu, beleži više od 3.500 vežbi od osnovnih, preko onih vezanih za sve elemente košarkaške igre, uz želju autora da njome njegove kolege i budući sportski znalci iskoče iz uobičajenih  šablona i budu prijemčljivi za nova i eventualno dopunu ranijih svojih znanja.

“Nisam hteo da ulazim u taktiku i tehniku, ima i boljih trenera od mene, a svako od njih treba da bude spreman da po skupu igrača pravi taktiku”, kaže Dušan Nakić.

Sve što jednom treneru treba da svoje igrače učini kompletnijim i efikasnijim na terenu sabrano je u ovom delu, jedinstvenom u svetu. Knjiga je kruna Nakićevog rada u košarcikojom se bavi već 48 godina. Ona je tu, rečeno je na promociji, da edukuje, ali i da popuni praznine u postojećoj sportskoj stručnoj literaturi.

“Knjiga je prilagođena svim uzrasnim kategorijama od mlađih pionira do prvog tima i svim trenerima, bez obzira na licencu. Dovoljno je da okrene stranicu, nađe element košarkaške igre koji ga zanima i napravi dnevni plan vežbanja”, dodaje Dušan Nakić.

Recenzenti ovog sportskog izdanja je Petar Rodić, dok je predgovor pisao Duško Vujošević, proslavljeni trener našeg najtrofejnijeg kluba, KK “Partizan”. Grad Bor je prepoznao značaj ovog dela i sufinansirao njegovo štampanje.

“Ovo je jedan od 17 projekata koje je Grad Bor finansijski podržao preko konkursa za sufinansiranje i finansiranje projekata iz oblasti kulture i jedan od tri iz oblasti izdavaštva. zaista smo ponosni na ovo kapitalno delo iz oblasti sporta koje je izdao naš sugrađanin. Verujem da će krasiti vitrine sportskih stručnjaka našeg grada i šire”, kaže Milena Stanojković Kožović, član Gradskog veća.

Dušan Nakić autor je i knjiga: „700 košarkaških vežbi“, „Akcije iz auta“ i „Vežbe za agresivno igranje košarke“.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Turistički i kulturni potencijali Bora”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.