Boranin osvojio bogojavljanski časni krst

Danas je Bogojavljenje, koje se u Srbiji tradicionalno obeležava vađenjem krsta iz vode. Mladići plivaju u vodi, a najbrži je onaj koji prvi dođe do časnog krsta, i veruje se da će ga pratiti sreća kroz život. Ove godine je na zaječarskoj "Popovoj plaži" najbrži bio Dejan Bogdanović iz Bora.

Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. 30. godine naše ere, Isus Hristos je kao drvodelja živeo sa svojom majkom i njenim mužem Josifom, a tada, u svojoj tridesetoj godini, pozvao je jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca, koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada na rame Isusa slete Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.

Narodni običaji
Kod Srba se Bogojavljanje slavi veoma živopisno. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Bogojavljanjem se završava božićno svetkovanje, pa su u nekim krajevima Srbije, do ovog dana išle povorke koledera ili korenđaša, kao i vertepaša ili vodičara. U narodu se ovaj dan zove još i Vodice ili Vodokršće upravo po imenu povorke. Ovaj običaj je vezan za verovanje u lekovitost i čudotvornost bogojavljanske vode – vodice. Većina običaja i obreda je bila podstaknuta željom za zdravljem, pa je bilo uobičajeno, a to može samo onaj ko je zdrav, da se izjutra, pre sunca obavi ritualno kupanje u reci.

Plivanje u Crnom Timoku
Za bogojavljanski časni krst se danas u Zaječaru nadmetalo 13 plivača, a naj uspešniji je bio Boranin Dejan Bogdanović. Od 27 prijavljenih za nadmetanje u hladnom Crnom Timoku, samo jedanaestorica su dobili lekarske dozvole dok su dva plivača u vodu uskočila na sopstveni rizik. Bor je imao tri predstvnika na ovoj manifestaciji kojoj je prusustvovalo skoro 10.000 ljudi iz cele Timočke Krajine.
Dejanu, pobedniku, pripao je  bogojavljanski ogrtač i zlatnik.