Boranki i timu iz Kragujevca prva nagrada u Strazburu

Tim Pravnog fakulteta iz Kragujevca osvojio je na Transevropskom takmičenju u simulaciji suđenja pred Evropskim Sudom za ljudska prava u Strazburu prvo mesto. U timu je i Boranka Jelena Stanisavljević.

Jelena Stanisavljević u Evropskom sudu za ljudska prava; Foto: Privatna arhiva

Boranka Jelena Stanisavljević, student četvrte godine osnovnih studija na Pravnom fakultetu u Kragujevcu sa takmičenja u Strazburu donela je pregrš sjajnih utisaka, ali i prvu nagradu u oblasti ljudskih prava, koju je osvojio tim, koji pored nje, čine i Uroš Lazarević i Amina Rovčani kao aplikanti, kao i Nevena Jovanović, Dijana Stefanović i Saša Tucaković kao respodenti.

“Konkurencija je izuzetno jaka, i ni jedan meč nije dobijen lako, jer su svi timovi jako spremni. Mentor našeg tima bio je docent dr Veljko Turanjanin koji nam je u svakom trenutku pružao nesebičnu podršku. Prepreke sa engleskim jezikom prevazišli smo uz pomoć profesorke  Marijane Maksimović koja nam je pored jezika bila na raspolaganju i za sve drugo što nam je bilo potrebno. Pomoć timu pružila je i uprava fakulteta kao i Advokatska komora Kragujevca”, ističe Jelena.

Timu kragujevačkog Pravnog fakulteta prva nagrada u Strazburu; Foto: Privatna arhiva

Samo takmičenje (Moot court competition) u oblasti ljudski prava organizuje Civil Right Defenders. Ono predstavlja simulaciju suđenja pred Evropskim Sudom za ljudska prava, gde su studenti podeljeni u dva tima: tim aplikanata koji zastupa tužioca pred Sudom, i tim respondenata koji zastupa tuženu državu.

“Samo takmičenje ima 3 faze: regionalno Futura takmičenje u kome se nadmeću 8 timova iz regiona, zatim drugi stepen takmičenja u kome se nadmeću 12 timova iz Srbije, Bosne, Hrvatske, Crne Gore,Slovenije, Makedonije, Albanije i poslednji stepen takmičenja je veliko finale u Strazburu, u kome se nadmeću timovi pobednici Nordijske lige, i pobednici jugoistočne Evrope. Ove godine, finalisti turnira bili su studenti sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu i švedski studenti sa Pravnog fakulteta u Stokholmu. U prve dve faze, takmicenje ima dva dela: pismenu fazu – pisanje pismenih podnesaka (tužbe i odgovora na tužbu) i usmenu fazu – simuliranja suđenja pred sudom.  U velikom finalu u Strazburu postoji samo usmena faza, što znatno otežava posao studentima, jer ne znaju unapred šta će drugi tim napasti”, pojašnjava nam Jelena  Stanisavljević.

Foto: Privatna arhiva

Hipotetički zadatak koji su studenti imali u finalu odnosio se na repatrijaciju ISIS boraca iz Sirije u matičnu državu, uz, kako nam kaže Jelena, navodno kršenje prava na porodični život, na slobodu i bezbednost ličnosti, kao i prava na pravni lek.

“Aplikanti Srbije borili su se protiv respondenata Švedske, i obrnuto. U usmenoj fazi tim aplikanata ima 20 minuta da izloži svoju argumentaciju; da izloži zašto smatra da je povređen neki član Evropske Konvencije o ljudskim pravima, zatim, tim respondenata ima isto toliko vremena da svojom argumentacijom ubedi sudije da do povrede tih članova nije došlo. Potom sledi replika u trajanju od 10 minuta za svaki tim, i kao poslednji deo pitanja sudija. Glavni pravni akt jeste Evropska Konvencija o ljudskim pravima. Međutim neophodno je poznavanje i krivičnog procesnog prava i međunarodnog javnog prava. Spremanje ovog takmičenja je jako teško i zahteva mnogo posvećenosti. Pored neophodnog znanja o samoj materiji Evropske Konvencije, krivičnog i međunarodnog prava, spremanje se sastoji od istraživanja presuda Evropskog Suda, kojih trenutno ima oko 60.000 u cilju nalaženja precedenta koji ide u korist timu. Takođe, neophodno je i svakodnevno istraživanje aktuelnih političkih tema. To je zahtevalo celodnevni rad, te smo na fakultetu boravili od 9 ujutru pa do 22 sata uveče, a zatim kod kuće istraživali presude do kasno u noć”, kaže Jelena.

Jelenin „nastup“ pred sudijama Evropskog suda za ljudska prava; Foto; Privatna arhiva

Mlada Boranka, koja je u Kragujevcu završila i srednju školu, trenutno je na četvrtoj godini osnovnih studija i planira da po završetku fakulteta počne da stažira kao advokatski pripravnik.

“Jedinstvena je prilika imati nastup i kao advokat se oprobati pred sudijama Evropskog Suda. Ovo takmičenje mi pruža veliku prednost u odnosu na ostale kolege pravnike, jer se u Srbiji, nažalost, mali broj pravnika posvećuje oblasti ljudskih prava. Uz ovu temu, u budućnosti bih volela da se posvetim oblastima: krivično, medicinsko i porodično pravo. U Bor se uvek rado vraćam, jer je većina porodice i prijatelja tamo, ali moram da priznam da bih više volela da živim i radim u Kragujevcu”, dodaje Jelena Stanisavljević.

Evropski prvaci; Foto: Privatna arhiva

Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Život mladih u Boru – za ostanak i opstanak”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.