Borko Đorđević : Intervju

Rukomet u Boru je oduvek bio vrlo popularan sport. Borski klubovi(ženski i  muški) su bili  odskočna daska mnogim dobrim igračima. Među njima, izdvaja se igrač koji je igrao i u Zvezdi i u Partizanu,  obišao dosta velikih Evropskih klubova, osvojio Evropsko prvenstvo sa juniorskom selekcijom tadašnje Jugoslavije…Imamo čast da sa razgovaramo sa velikim igračem koji je trenutno u U.A.E – Borkom Đorđevićem.

Rukomet u Boru je oduvek bio vrlo popularan sport. Borski klubovi(ženski i  muški) su bili  odskočna daska mnogim dobrim igračima. Među njima, izdvaja se igrač koji je igrao i u Zvezdi i u Partizanu,  obišao dosta velikih Evropskih klubova, osvojio Evropsko prvenstvo sa juniorskom selekcijom tadašnje Jugoslavije…Imamo čast da sa razgovaramo sa velikim igračem koji je trenutno u U.A.E – Borkom Đorđevićem.

Kada i  gde si počeo da igraš rukomet?

– Rukomet sam počeo da treniram sa 13 god.  u Boru.

Šta si sve osvojio sa  RK Bor?
– Osvojili smo treće mesto na juniorskom prvenstvu Srbije u Beogradu i  treće mesto na prvenstvu Jugoslavije u Kaću. Sa 16 godina sam otišao u CRVENU ZVEZDU,i ostao 7 godina.

Koga se od saigrača sećaš iz tog perioda? Da li si sa nekima i danas u kontaktu?
– Što se tiče mojih saigrača iz Bora, sećam se svih a u kontaktu sam sa Jonović Sašom  (on nam je venčani kum), Pančić Branislavom, Bislimi Sašom i Jeremić Milanom.  

Prelazak u Zvezdu? Kakav je osecaj bio  , tako mlad  a u tako velikom klubu?
– Još kao mali, maštao sam da igram za Zvezdu. Imao sam dosta ponuda,od kojih mi je najprimamljiviji bio Sintelon.  Kada su ljudi iz RK BOR-a čuli da želim da odem iz kluba, počeli su da me ucenjuju na ovakav i onakav način,što je „prelilo kap“ i odlučio sam da odem po svaku cenu.  U tom trenutku se javila Zvezda sa mnogo boljom ponudom od Sintelona i   moj san tada postaje java! Osećaj je neverovatan, kada si na treningu sa igracima kao sto su Peruničić P., Matić, Puljezević ,Ratko Nikolić, Žikica Milosavljević itd. A do tada sam ih samo gledao na tv-u!  Atmosfera na utakmici je sjajna, navijači te  tokom cele utakmice bodre iz sveg glasa!


Nezaboravna utakmica  u Zvezdi ?
– Moja prva utakmica sa Zvezdom, bila je protiv Partizana, na međunarodnom turniru u Doboju…i ostaće nezaboravljena.  Ušao sam u igru, posle samo 10 minuta. Petrić se povredio i meni je pružena šansa.  Odigrao sam odlično, dao 7 golova i utakmica se završila nerešenim rezultatom.

Malo je onih koji su igrali za oba večita rivala. Kakva je razlika izmedju Zvezde i Partizana?
-Zvezda i Partizan su veliki klubovi. San je svakog mladog igrača je da igra za jedan od ta dva tima a ja sam imao tu čast, pa sam igrao za oba :-).  Nisam vatreni navijač ni Zvezde ni Partizana, volim oba kluba i to što postoji veliko rivalstvo između ta dva tima, za mene, kao profesionalca, to ne sme da predstavlja problem. Za mene, razlika izmedju Partizana i Zvezde je…samo u boji.

Koliko si zadovoljan dosadasnjom karijerom?
– Što se tiče moje dosadasnje karijere, delimično sam zadovoljan.  Da nisam imao problema sa vizom i nasim trenerima u inostranstvu (čast izuzetku, Marku Isakoviću, sa kojim sarađujem u Emiratima), sve bi bilo kao sto sam i zamišljao. Ali, postoje treneri koji rade za svoj interes i treneri koji rade za interes kluba. Na žalost, sarađivao sam sa trenerima koji gledaju samo svoj interes. Najlakse je svaliti krivicu na svog igrača a sebe izvuci.

Kako je bilo u inostranstvu i kako si se snašao?
– Prvi odlazak u inostranstvo je bio težak, jer je sam sistem rada drugačiji od naseg. Lokalci ne vole da pričaju engleskim jezikom,tako da je malo teže komunicirati sa njima. Za svaki poraz su krivi stranci, tako da se sa svih strana vrsi pritisak na njih,ali…NAJJACI SAMO OPSTAJU!

Sada je već drugacije, zreliji sam i iskusniji. Pošto sam promenio dosta klubova, naučio sam da radim sa različitim tipovima igrača, tako da im se brzo prilagođavam. Igraču je takođe veoma bitno da ima dobru saradnju sa trenerom jer da bi bilo dobrih rezultata i dobrih utakmica,mora postojati i dobra komunikacija.

 

Kada uporediš lige u kojima si igrao, gde je po tebi najkvalitetniji rukomet?
-Svaka liga ima svoje prednosti i mane, zbog kojih nam se dopada ili ne dopada. Meni  lično  najvise „leži“ Španska liga.  Igra se lep rukomet i sudije su tu da štite igrače od prljavih poteza.

Zapadni klubovi naspram domaćih, u čemu je najveca razlika?
– Mislim da je razlika između zapadnih i domaćih klubova,samo u budžetu.  Naši igrači su u inostranstvu veoma traženi, jer mi imamo kvalitetan rad. Ali zbog malih budzeta, klubovi nisu u situaciji da zadovolje potrebe igrača.

Najdraži trofej?
– Moj najdraži trofej bio je 2000.god. u Atini, kada sam sa juniorkom reprezentacijom osvojio Evropsko prvenstvo.

Koji period karijere smatraš najblistavijim?
– Mislim da je za svakog sportistu najbitnije da ga služi zdravlje, zatim potrebna je i dobra saradnja sa klubom i ako te dve stvari ima, onda se pružaju i dobre partije.   Ja to imam od prosle sezone i to je samo početak moje blistave karijere (pu,pu,pu).

Da li postoji neki klub u kome si želeo da igraš?
– Kao mali, imao sam želju da zaigram za CRVENU ZVEZDU.  Taj san se i ostvario.  Zatim, ambicije su postale veće , i imao sam želju da odem u Nemački KIL, od koga sam i dobio poziv nakon dve godine,  ali  zbog prevelikog obeštećenja nisam mogao da odem iz kluba, u kome sam imao ugovor na još 3 godine.

Kada si u punom radnom procesu, kako izgleda tvoj dan?
– Kada sam u punom radnom procesu, nemam vremena za druge stvari, osim za treninge i odmor.  Trudim se da uvek budem odmoran i spreman za trening i utakmice, kako bih uspeo da ispostujem sve trenerove zamisli.  Kada si profesionalac, moras biti maximalno posvećen svom poslu!

 

Da li ćeš se nakon završetka karijere posvetiti trenerskom poslu ili imaš neke druge planove?
– Ja još uvek ne razmislam o zavrsetku karijere,  BOZE ZDRAVLJE ,bice još dosta odigranih sezona.  Imam par ideja , šta bih posle rukometa radio, ali mislim da je još uvek rano da donosim neke vazne odluke.

Porodica?
– Što se tiče porodice, oženio sam se prošle godine i sada razmišljamo o malim rukometašima :-)!  

Koliko si često u Boru?
– S obzirom na svoje obaveze, slobodnog vremena imam jako malo,  tako da ne dolazim baš često u Bor. Uglavnom je mesec jun TAJ koji koristim za odmor i druženje sa svojim najboljim prijateljima i rodbinom.  

Kako ti se dopada Bor030.net?
– Bor030.net  mnogo volim, jer ga moja draga lista po ceo dan, a onda ja mogu na miru da igram igrice 🙂 🙂 :-)!!!  Malo se šalim :-)! Sajt je stvarno super, često ga gledamo i ima sve sto nas zanima. Samo tako nastavite!

Lična Karta
Datum rođenja : 08.04.1980.god.  
Mesto rođenja : Bor
Visina : 190 cm.    
Težina : 95 kg.
Klubovi(god.): Bor(1993-1996), Crvena Zvezda(1996-2003), Partizan (2003-2004), Dunqerque (Francuska ,2004-2005), Saragosa (Španija, 2005, 5 meseci), Madeira (Portugal,2006, 2 meseca), Metalurg (Makedonija, 2006, 5 meseci), Grashopers(Švajicarska, 2007, 6 meseci), Al Ain club (Ujedinjeni Arapski Emirati,2007 – )
 
Trofeji: 3. mesto na juniorskom prvenstvu Srbije(Bor), 3. mesto na juniorskom prvenstvu Jugoslavije(Bor), EP u Austriji za juniore(reprezentacija) – 2. mesto, EP u Grčkoj za juniore (reprezentacija)– 1.mesto (bio kapiten), 3. titule prvaka Jugoslavije (dva puta sa C.Zvezdom i jedanput sa Partizanom),  finale EHF-ovog Chelench kupa(Dunqerque), polufinale EHF kupa i 3. mesto u prvenstvu Švajicarske (Grashopers), 2. mesto u prvenstvu UAE (Al Ain club)

 

Intervju vodio : Marko Cvetković