Borska košarka je na uzlaznoj putanji

Nakon završetka seniorske košarkaške sezone u ženskoj i muškoj konkurenciji, sezona 2017/18. nikako ne može da prođe nezapaženo.

U sezoni koja je za nama, Bor je u ženskoj konkurenciji predstavljao ŽKK „Bor“, dok su uzdanice u muškoj konkurenciji bili KK „Bor-RTB“ i KK „Zicer“.

I pre početka sezone znalo se da će borski klubovi imati najviše ambicije – ulazak u viši rang takmičenja.

U prvih nekoliko kola videlo se da, ipak, ne ide sve po planu, pa se nijedan od ovih klubova nije nešto previše proslavio, pošto su svi bili ispod sredine tabele.

Međutim, kako je vreme odmicalo tako su i ekipe iz Bora uhvatile zalet i počele da na svom kontu nižu pobede. U prilog ide i činjenica da je, nakon polovine odigranih mečeva u svojim ligama, svaka od ovih ekipa zauzela poziciju na samom vrhu tabele.

Naravno ni ova sezona nije mogla proći bez nekoliko manjih turbulencija, pa je tako trener Ženskog košarkaškog kluba „Bor“ Dejan Aleksić podneo ostavku na mesto prvog trenera istoimene ekipe.

Ispostaviće se da će ostavka imati dobar efekat, pošto je sada već bivši trener uspeo da „trgne“ ekipu, te je ŽKK „Bor“ opstao u najjačoj ženskoj košarkaškoj ligi Srbije (osmo mesto u Prvoj ženskoj ligi Srbije).

Ovaj scenario viđen je i kod muškog Košarkaškog kluba „Bor-RTB“, kada je, nakon nešto slabijeg starta sezone smenjen dotadašnji trener i na njegovo mesto doveden Zaječarac Dejan Ristić.

Ristić  je preporodio igru seniora Bora, a oni su pod njegovom komandom bili noćna mora u celoj ligi. Ostvario je ubedljivu pobedu nad prvoplasiranim KK „Rtanj“, a takođe je u poslednjih 16 mečeva vodio ekipu do neverovatnih 13 pobeda!

Na kraju KK „Bor-RTB“ zauzeo je drugo mesto u Prvoj muškoj regionalnoj ligi „Istok“.

Ovakvih problema nije imao mlađi muški Košarkaški klub „Zicer“, koji je tokom cele sezone vodio sjajan trener Allan Tošić.

I pored raznih problema sa povredama ključnih igrača u njegovoj ekipi, on je uvek imao rezervni plan koji se na kraju ispostavio jako dobrim, pa su košarkaši „Zicera“ zauzeli treće mesto u Drugoj muškoj regionalnoj ligi „Istok“.

Nikako ne smemo zapostaviti i činjenicu da su ove godine na preliminarnom spisku Košarkaškog saveza Srbije za uzrast 2003. i 2005. godišta na Savezni trening pozvane dve košarkašice iz Ženskog košarkaškog kluba “Bor”.

Ovaj poziv je za borske košarkašice svakako bio velika prilika i čast da treniraju sa najboljima iz svog uzrasta.

Naposletku možemo zaključiti da nas ove sezone svakako očekuju još uzbudljivije utakmice, sa nadom da će neko od naših seniora zauzeti prvo mesto i automatski se kvalifikovati u viši rang.