Borska Toplana u blokadi

Zbog duga od 320 miliona dinara za ugalj i potrošenu struju, račun JKP „Toplana“ je u blokadi.

Toplana Bor

U pitanju su obaveze iz ranijeg perioda za utrošenu električnu energiju i nabavljen ugalj, a postoji opasnost da bude ugrožena realizacija dva miliona evra bespovratnog kredita dobijenog od KFV banke, remont postrojenja i nabavka uglja za sledeću grejnu sezonu.

„Za utrošenu električnu energiju dugovali smo u trenutku blokade 154 miliona dinara. Uspeli smo da za tridesetak dana isplatimo 24 miliona, ali je preostali deo i dalje ogroman. Problem je i dug prema rudniku Kolubara za ugalj, koji iznosi 190 miliona dinara“, rekao je za Tanjug rukovodilac proizvodnje u borskoj Toplani Desimir Miljković.

Blokada računa znatno je otežala poslovanje borske Toplane, zarade zaposlenima se isplaćuju sa zakašnjenjem, a otežana je realizacija dva miliona evra bespovratnog kredita nemačke razvojne banke „KFV“ koji je trebalo da bude uložen u ugradnju kalorimetara i rekonstrukciju dotrajalih delova vrelovodne mreže.

Ukoliko se račun ne deblokira što pre, biće ugrožena nabavka uglja za predstojeću grejnu sezonu i redovan remont postrojenja.

„Za sada remont postrojenja ide po planu. Čekamo rezervne delove od dobavljača koji su na tenderu imali najbolje ponude, ali ukoliko blokada računa potraje, nezvesno da li će remont biti kvalitetno završen“, naglašava Miljković i dodaje da je upravo zbog toga borska Toplana, zajedno sa još 17 srpskih toplana, zatražila da se u rešavanje ovog problema uključi Ministarstvo energetike.

Javnom preduzeću Jugoistok Niš i rudniku Kolubara, u saradnji sa lokalnom samoupravom, upućen je predlog reprograma duga na period od deset godina.

Sa druge strane, JKP „Toplana“ Bor od građana i privrede potražuju 560 miliona dinara.

I pored toga što su protekle tri grajne sezone bile izuzetno uspešne, dug građana je dostigao 460 miliona, a privrede 83 miliona dinara.

Miljković kaže da su protiv dužnika podnete tužbe i da očekuje da pravosudni organi završe svoj deo posla, kako bi se stepen naplate povećao, a potraživanja smanjila.

(Tanjug)