Borske “Sigurne staze” na Međunarodnoj konferenciji o bezbednosti saobraćaja

5
707

Boranin Igor Velić, master inženjer saobraćaja, predsednik Udruženja za bezbednosti saobraćaja „Sigurne staze“ i stručni saradnik GIS udruženja Srbije, predstavio je na 15. Međunarodnoj konferenciji „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“ u Vrnjačkoj banji, projekat “Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru”.

Projekat “Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru”, koji upotrebom novih tehnologija omogućava lakše upravljanje bezbednošću saobraćaja u zoni škole i gravitacionom području škole, Ujedinjene nacije uvrstile su u top pet projekata za 2019.

Međunarodna konferencija u Vrnjačkoj banji druga je na kojoj je GIS udruženje Srbije predstavilo ovaj jedinstven projekat.

Razvoj mobilnih i veb aplikacija na primeru bor.sigurnestaze.com imaće svoju primenu i u novim projektima koji se planiraju na nivou Republike Srbije za razvoj pametnih gradova (smart city) u vidu novih funkcionalnosti i mogućnosti pregleda, unosa i izmene podataka od strane građana, čime se pruža mogućnost svim učesnicima u saobraćaju da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju poboljšanja bezbednosti u saobraćaju”, navodi Igor Velić.

On je najavio da GIS udruženje Srbije zajedno sa Udruženjem “Sigurne staze” radi na razvoju još jedne mobilne aplikacije namenjene učenicima i roditeljima osnovnih i srednjih škola u Boru, koja će predlagati bezbednu rutu kretanja od kuće do škole, izbegavajući objektivno i subjektivno opasne lokacije u gradu.

Prezentacija nove aplikacije i niza novih funkcija koje će znatno olakšati rad u indentifikovanju problema bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Bora, očekuje se na predstojećoj međunarodnoj konferenciji koja će u oktobru biti održana u Banja Luci.

“Nepostojanje odgovarajuće finansijske podrške nas sprečava da poboljšamo svoj rad na izradi novih aplikacija, koji bi doprineo smanjenu broja saobraćajnih nezgoda. S tim u vezi, nadamo se da će grad Bor konačno javno stati iza našeg rada i time podržati priču o upotrebi novih tehnologija. Takođe, ukoliko postoji zainteresovanost kompanija i drugih investitora, koje bi mogle da iskoriste pun potencijal naše ideje, GIS udruženje Srbije u saradnji udruženjem “Sigurne staze” je voljno za uspostavljanje odgovarajuće poslovne saradnje”, naglašava Igor Velić.

Osnivač i urednik portala posvećenog bezbednosti saobraćaja “Sigurne staze”  istakao je u Vrnjačkoj banji da je model koji je razvilo GIS udruženje Srbije primenjiv na svaki grad i opštinu u Srbiji.

“Na portalu bor.sigurnestaze.com data je saobraćajna signalizacija i saobraćajne nezgode koje su se desile u poslednjih pet godina. Ukrštanjem ovih podataka sa infrastrukturom i saobraćajnom signalizacijom grada dobijen je digitalni model sigurnih staza i putanja kretanja učenika. Ovo je samo predlog mera, a od predstavnika gradske uprave se očekuje da prihvate ovu studiju koja je detaljno urađena i da preduzmu odgovarajuće korake”, dodao je Velić.

5 KOMENTARA

 1. Svaka čast inženjerima. Može biti korisna platforma, kako građanima, tako i nadležnima za uređenje saobraćaja.

 2. Bravo za inzenjere i ,,Sigurne staze,,….
  A u vezi sa bezbednoscu saobracaja… Mozda bi bilo dobro da g.Vekic i drugi PRAVI BORSKI EKSPERTI objasne gradjanima…a i svim i vecitim i sveznajucim i dezurnim lokalnim i regionalnim politikantima… i STA ZA BEZBEDNOST LOKALNOG I REGIONALNOG SAOBRACAJA ZNACI AUTOPUT…
  i sta za bezbednost saobracaja citavog ovog regiona Istocne Srbije, sve od Pozarevca na Istok do Kladova,Negotina ,Zajecara i Knjazevca…znaci njegov ,,KORIDOR ZIVOTA,,…. TRANSEVROPSKI (Atlanski okean-Crno more) i njegov DRUMSKI ASPEKT- AUTOPUT…😃 Dakle, Multimodalni saobracajni koridor Istok (Crnomorski koridor)… I da ovi PRAVI borski strucnjaci i inzenjeri navedu npr:
  … precizne matematicke podatke Svetske banke (WB) i drugih najrelevantnijih svetskih institucija..koliko u proseku zivota, spasava …i koliko ogromne stete sprecava izgradnja autoputa ( stete od udesa,svih vrsta povreda,bolnickih troskova i drugih zdravstvanih i socijalnih trosskiva, invalidnina, raznih naknada,raznih odsteta, izgubnjenih radnih sati….
  Da pravi.borski strucnjaci edukuju i o ovom segmentu znacaja ovog trenutno strogo ,,ZABRANJENOG KORIDORA,, i Borane i ostale Timocane i Krajince…😃 A dezurni lokalni i regionalni politikanti…kao i svi ostali u citavoj Isticnoj Srbiji…. odavno vec znaju da bez ovog ,,ZABRANJENOG KORIDORA,, cije ime vec godinama NE SMEJU DA JAVNO IZGOVORE jer im je to najstrozije zabranjeno od njihovih politickih autoriteta….. NE POSTOJI…NITI JE UOPSTE MOGUC …
  BILO KAKAV DEMOGRAFSKI, EKONOMSKI, SOCIJNALNI OPORAVAK I RAZVOJ ovog potpuno demografski,ekonomski,socijalno URUSENOG POGRANICNOG regiona Republike Srbije…😃 Posto se bez autoputa,zeleznickog koridora..TO NIKADA I NIGDE NIJE DOGODILO NI U JEDNOM JEDINOM REGIONU EVROPE I SVETA…😃
  Ni u davno p roslom 20. veku..a kamo li 21.veku..i 2020 godini..
  😃😃
  A da li ce to dezurnim lokalnim i regionalnim politikantima skinut i,, selotejp,, sa usta…i da li ce poceti ponovo da izgovaraju ime ovog TRANSEVROPSKOG ,,KORIDORA ZIVOTA,, Istocne Srbije koji VRACA Republiku Srbiju na CENTRALNU SAOBRACAJNU, A TIME i NA CENTRALNU EKONOMSKU, POZICIJU NA BALKANU I JUGOISTOCNOJ EVROOI,,. ??? 😃
  Pa naravno da nece…😂😂😂
  Ali ce ,mada im je i vec odavno i sada maksimalno neprijatno,im biti jos neprijatnije ….dok se svakodnevno kunu u svoju posvecenost,borbu i zrtvu….za demografski,ekonomski,socijalni.. oporavak i spas Bora,Borskog okruga,Timocke krajine i Istocne Srbije..😂😂😂 …. Dok pricaju te svoje vecito iste ilicemerne,lazne i vacaroske mantre i bajke.. ..a ne smeju da izgovore ni ime ,,ZABRANJENOG KORIDORA,,, Istocne Srbije…. bez koga taj oporavak ,spas i razvon…NE POSTOJE…
  😂😂
  Pa……malo li je….? 😂😂😂 Poz. iz 🚞

  .

 3. .P.S. ..a tu najstroziju CENZURU I SAMOCENZURU,,ZABRANJENOG KORIDORA,, …mogu da okace na
  krivi …..bagrem .. tamo negde u Crnovrskom potoku ….😂😂😂

 4. PPS. …😃 A svi iole pismeni i u Srbiji i u Istocnoj Srbiji..su procitali u svim medijima… pre samo PAR DANA… izjavu predsednika Rep.Srbije iz Brisela sa sastanka sa EU : Da Evropska unija (EU) INSISTIRA DA SVI GLAVNI GRADOVI BALKANA ( ZNACI, NE ZAPADNOG BALKANA NEGO BALKANA) BUDU POVEZANI AUTOPUTEVIMA I ZELEZNICKIM KORIDORIMA….😃😃😃 …. I DA CE EVROPSKA UNIJA (EU) IZ SVOJIH STRUKTURNIH FONDOVA FINANSIRATI OVE SAOBRACAJNE KIRIDORE…😃😃😃 … Pa da ,za kraj, naucimo JOS NESTO ovepriucene,,SELOTEJP,, politikante iz Istocne Srbije ….
  Republika Srbija na svojoj terutoriji : ILI VEC IMA IZGRADJENE … ILI VEC FINANSIRA,PROJEKTUJE I GRADI …. autoputeve i zeleznicke koridore SA SVIM GLAVNIM GRADOVIMA BALKANA…. Tacka.
  Do Sofije ,Atine, Zagreba, Ljubljane ,Skoplja,Tirane( Nis-Prokuplje-Plocnik-Pristina Tirana -Draca) .. 😃😃😃
  I NEDOSTAJE SAMO JEDAN….
  😃😃
  Nije li …MOZDA… TAJ JEDINI… JOS UVEK NEPOSTOJECI… KORIDOR (AUTOPUT+ZELEZNICKI KORIDOR+RECNI DUNAVSKI KORIDOR) ..KOJI SPAJA GLAVNE GRADOVE BALKANA (VISE NJIH)
  ….I NA KOME U RAZGOVORU SA PREDSEDNIKOM SRBIJE, OD PRE SAMO PAR DANA U BRISELU , INSISTIRA EVROPSKA UNIJA (EU) I HOCE DA FINANSIRA….
  … ,,ZABRANJENI KORIDOR,, .. 😃😃😃IIJE LI TO TRANSEVROPSKI (Atlanski okean-Crno more) ,,KORIDOR ZIVOTA,, Istocne Srbije…..? …😃😃😃

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime