Borske „Sigurne staze“ publikovale knjigu “Siguran smer 1 – Vodič kroz osnovna pravila saobraćaja”

Udruženje za bezbednost saobraćaja “Sigurne stare” publikovalo je knjigu “Siguran smer 1 – Vodič kroz osnovna pravila saobraćaja” autora Nenada Jevtića.

Mockup: freepik.com

Iz štampe je izašla prva od tri knjige iz edicije “Siguran smer – vodič kroz pravila saobraćaja”, koji je namenjen učenicima nižih razreda osnovnih škola i njihovim nastavnicima.

“Naš projekat nema komercijalni karakter već je zamišljeno da, za početak, nastavno osoblje u svim osnovnim školama na teritoriji Timočke Krajine i još par gradova u Republici Srbiji dobije po primerak naše knjige. Zato ćemo u saradnji sa autorom i sponzorom organizovati promociju knjige u Beogradu, Boru, Zaječaru, Negotinu, Boljevcu i još nekim gradovima. Cilj nam je da, ukoliko obezbedimo sponzore, pokrijemo teritoriju cele zemlje i da pored nastavnog osoblja i svi učenici nižih razreda osnovnih škola dobiju po  besplatan primerak knjige”, kaže Igor Velić, master inženjer saobraćaja, osnivač i urednik portala posvećenog bezbednosti saobraćaja „Sigurne staze“ i izdavač ove knjige.

Projekat “Siguran smer” ne čini samo edicija knjiga, već je to sistem prezentovanja saobraćajnih pravila i usvajanja istih u procesu kontinuiranog učenja.

“Ono što pre svega nedostaje u našoj zemlji je, sistemski i kontinuiran pristup u saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju. Da nema sistemskog pristupa u poboljšanju i unapređenju saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja govori i podatak da u našoj zemlji ne postoji definisan plan i program nastave kao ni udžbenik posvećen ovoj temi. Ideja koju zastupa autor knjige i naše udruženje je uvođenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja kao nastavnog predmeta u škole jer sticanje znanja i formiranje ispravnih stavova u vezi bezbednosti saobraćaja predstavlja kvalitetan osnov za dalju nadgradnju kod dece starijeg uzrasta i odraslih, u ovoj oblasti. Na ovaj način, postiže se unapređenje nivoa bezbednosti saobraćaja, odnosno unapređenje ponašanja učesnika u saobraćaju, a samim tim i smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama”, dodaje Velić.

Prva dva čitaoca koja se jave redakciji portala Bor030 preko kontakt forme dobiće primerak ove jedinstvene knjige.

Mockup: freepik.com

Ovaj serijal knjiga proizvod je različitih iskustava, proučavanja osnova psihologije i načina na koji se  se pravila saobraćaja uče u drugim državama,  kao i uporednog zakonodavstva (propisa drugih država).  Uzor je, ističu autor i izdavač, potražen u priručnicima za učenje pravila saobraćaja iz razvijenjiih država, u kojima je broj fatalnih saobraćajnih nezgoda doveden u neke prihvatljive okvire.

Mockup: freepik.com

“Autor se u izlaganju teksta, pored logike, oslanja i na vizuelni pregled, tako da su tekstovi pregledni, jasni za razumevanje i lako se pamte. Nadamo se da će izdanje ove knjige i podela iste nastavnom osoblju u školama, biti model i za druge,  da će akcija zaživeti u širem obimu  i da će biti obuhvaćena veća teritorija. Da će se javiti i drugi sponzori, koji shvataju problem i imaju osećaj za ono što se naziva „društvena odgovornost”. Posmatrajmo ovo kao mogući početak priče na temu bezbednosti saobraćaja”, kaže Igor Velić.