Borski aerodrom baza za vakcinaciju lisica iz vazduha

Sa Aerodroma Bor se u proteklih nekoliko dana vrši prolećna akcija avio-tretiranja vakcina sa svrhom suzbijanja besnila kod lisica.

„Akcija traje pet dana u zavisnosti od meteoroloških uslova. Učestvuju deset aviona ULL (ultralakih letelica) i kada su idealni uslovi za letenje imaju po tri izlaza dnevno, a Jedan izlaz traje oko tri sata“, izjavio je Časlav Stamenković, sekretar aero kluba Bor.

Avio suzbijanje besnila oralnim vakcinama kod lisica se vrši na teritoriji cele Srbije. Ovakav vid vakcinacije vrši se dva puta godišnje – u toku proleća i jeseni.

Akciju suzbijanja besnila kod lisica finanira Evropska Unija, a izvodi veterinarska služba Republike Srbije, organizovanjem generalne avijacije tipa Cessna i Piper. Borski aerodrom je zbog pogodnih zahtevanih uslova ove akcije nosilac posla.

Kada lisica zagrize ili pojede vakcinu ona se u periodu od 21 dana razvija i daje životinji imunitet od besnila u narednih 12 meseci. Ovi mamci nisu štetni i opasni za zdravlje ljudi i domaćih životinja ako se njima pravilno postupa. Vakcina je testirana na psima, mačkama i drugim životinjama i dokazana je njena neškodljivost.

Zbog odličnih infrastrukturnih uslova koje poseduje Aerodrom Bor on radi punim kapacitetom, čime se opravdava svrha njegovog postojanja.

Takođe, na borskom aerodromu se trenutno nalazi i helikopter iz Italije koji je angažovan na geomagnetnom snimanju terena za potrebe rudarenja na ovim prostorima.

Sedmi po redu aero skup biće organizovan oko 11. avgusta, pa se aero klub Bor uveliko priprema i za ovu tradicionalnu manifestaciju.