Borski aerodrom ima veliki turistički značaj, očekuju se i međunarodni letovi

Ministarstvo saobraćaja će naredne nedelje organizovati sastanak sa predstavnicima malih aerodroma u Srbiji i Direktorata za civilno vazuhoplovstvo na kojem će biti razmotreno kako da se ubrza izdavanje dozvola za međunarodne letove, najavio je danas pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaja Milutin Popović.

Zlin na aero skupu u Boru
Zlin na aero skupu u Boru

U Srbiji su otvorena ukupno 23 aerodroma, od kojih su dva međunarodna – aerodrom Nikola Tesla u Beogradu i Konstantin Veliki u Nišu, a preostali aerodromi su za posebne namene, na primer, sportsko vazduhoplovstvo ili vojni aerodromi, rekao je Popović Tanjugu.

Najviše interesovanje za međunarodne letove ima aerodrom Morava u Lađevcima kod Kraljeva, Ponikve kod Užica, aerodrom u Boru, aerodrom Ečka kod Zrenjanina i aerodrom Čenej kod Novog Sada, naveo je Popović.

On je kazao da bi trebalo izmeniti pojedne delove Zakona o vadušnoj plovidbi kao bi se skratila procedura za izdavanje međunarodnih dozvola. Sada, na primer, ako neki avion na međunarodnom letu želi da sleti u Subotici treba prvo da dođe u Beograd i prođe carinu i sve druge procedure da bi zatim nastavio do Subotice kao domaći let.

„Ta procedura biće skraćena i moći ćemo da se otvorimo i za posebne i turističke letove u Srbiji“, rekao je Popović.

Od lokalnih samouprava i dogovora sa nadležnim republičkim organima zavisiće kojom brzinom će mali aerodromi moći da se otvaraju i za međunarodne letove.

Prema rečima Popovića, većina pomenutih aerodroma možze vrlo brzo da dobije dozvolu, osim kod aerodroma Morava, za koji su potrebne saglasnosti Ministarstva odbrane i MUP-a Srbije.

„Zanimljivo je da neki od tih malih aerodroma u budućnosti i zavisno od ulaganja koja će biti u Srbiji mogu da budu i strateški aerodromi, kao što je aerodrom Morava u Kraljevu, gde postoji interesovanje da se izgradi veliki kargo centar.

Ako taj centar bude izgrađen biće proširena i produžena aerodromska pista na koju će moći da sleću i veliki kargo avioni“, rekao je on.

Pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj je podsetio da je početkom oktobra otvoren aerodrom Ponikve za nekomercijalne letove.

Aerodrom u Boru ima veliki turistički potencijal, kao i Ponikve zbog blizine Zlatibora i Tare, jer su turističke agencije zainteresovane da putnike iz inostranstva prevoze malim avionima na te destinacije.

Za vojni aerodrom Morava, koji je rekonstruisan za civilni vazdušni saobraćaj, potrebna su dalja ulaganja da bi bio u punoj funkciji, dodao je Popović.

(Tanjug / Novi magazin)