Borski „buvljak sa rizle“ se seli u krug Centroistoka?

Pijaca polovne robe, žargonski nazvana „buvljak na rizli“, biće izmeštena, najverovatnije u krugu preduzeća Centroistok o čemu su danas razgovarali predstavnici prodavaca i lokalne samouprave.

Foto: Tijana Dimitrijević

Na sastanku su dati predlozi koji bi  bili u skladu sa urbanističkim planom uređenja grada sa jedne strane, ali i potrebama prodavaca i svih onih kojima od prodaje na „buvljaku na rizli“ zavisi egistencija.

Gradonačelnik Aleksandar Milikić je istakao da je jedna od mogućnosti za rešavanje ovog pitanja da se zainteresovani prodavci prebace u postojeću robnu pijacu, da otvore odnosno legalizuju radnje i na taj način urede svoju prodaju.

Takođe, na sastanku je razmatrana i mogućnost prebacivanja pijace kod „Elektroistoka“, a predlog oko kojeg su se prisutni složili jeste da je najbolje rešenje izmeštanje „buvljaka“ na prostoru u krugu „Centroistoka“ na „trećem kilometru“.

„Pomenuti prostor bio bi uređen i svaki prodavac bi imao tezgu. Ono što je najbitnije jeste bezbednost naših prodavaca, ali i bolji uslovi i za prodavce i kupce. Svakako da ima prostora za razgovor i pronalaženje najboljeg zajedničkog rešenja koje je u interesu i prodavaca i grada, ali zakon se mora poštovati i obavezan je za svakog građanina“, kazao je Milikić.

Predsednik Demokratske unije Roma Duško Jovanović je istakao da je sastanak koji su inicirali pripadnici romske nacionalne zajednice koji prodaju na borskom „buvljaku“ protekao u konstruktivnom dijalogu i da se o predlozima „može razgovarati“ kako bi se izabralo najbolje rešenje za sve.

„Mi razumemo da se grad urbanizuje i da svaka buvlja pijaca mora da liči na uređenu pijacu kao što je to i u svim drugim gradovima, ali moramo uzeti u obzir i potrebe druge strane – Rome i svoje one koji godinama prodaju ovde i koji praktično od toga žive, odnosno to im je osnovni izvor egzistencije. Mi ćemo predloge preneti prodavcima i verujem da će se naći zajedničko rešenje“, rekao je Jovanović.

On je istakao da Romi i svi prodavci traže svoja prava, ali da su svesni obaveza prema državi i gradu koje proističu iz tih prava.

Iz lokalne samouprave napominju da će biti izmešten samo neuslovni deo robne pijace koji je bio na „rizli“ i da će na tom mestu biti izgrađen veliki gradski parking.