Borski elektrolizeri spasili bakar vredan preko dva miliona dolara

U postrojenjima za odbakrivanje otpadnih rastvora i tretman otpadnih voda borske Elektrolize prošle godine je dobijeno 240 tona bakra koji bi sa otpadnim vodama i rastvorima otišlu u nepovrat.

Foto: Serbia Zijin Copper

Po aktuelnim berzanskim cenama vrednost „uhvaćenog“ crvenog metala je oko 2,2 miliona američkih dolara.

Prema rečima rukovodilaca linije bakra u pogonu „Elektrolize“ Ljubiše Stamenkovića ova dva mala postrojenja obavila su tokom prošle godine veliki i vredan posao.

„Postrojenje za odbakrivanje otpadnih rastvora iz kompletne Elektrolize, uključujući i „Zlataru“, u toku prošle godine „izvuklo“ je iz tih rastvora 170 tona bakra. Taj bakar bi u najboljem slučaju završio u postrojenju otpadnih voda borske Topionice i rafinacije, a verovatno bismo ga izgubili potpuno, jer ne bi bio iscrpljen iz rastvora i kao takav vraćen u Topionicu. Postrojenje za preradu otpadnih voda, koje na hemijski način dalje tretira otpadne vode iz Elektrolize i Fabrike za dobijanje zlata „izvuklo“ je još dodatnih 70 tona bakra, pa može da se kaže da su ova dva mala postrojenja ostvarila veliki doprinos radu TIR-a tokom 2020. godine. Jer, 240 tona bakra vredi oko 2,2 miliona dolara, što znači da se ulaganje u njih isplatilo i sa ekonomskog, ali i sa ekološkog aspekta“, kaže Stamenković.

Foto: Serbia Zijin Copper

Borski elektrolitizeri trude se da ostvare što veću proizvodnju i daju “katodu više”, ali uspešno obuzdavaju i visoke troškove metalurške prerade.

Sve poslove reparacije elektrolitičkih “kada” i remonte opreme, uređaja i agregata uglavnom obavljaju sopstvenim snagama i uz retke angažmane takozvanih trećih lica. Na taj način, kako ističe Stamenković, daju doprinos ukupnom smanjenju troškova poslovanja borske Topionice i rafinacije bakra.