Borski lekari obeležili svoju esnafsku slavu Svete Vrače

U prisustvu sveštenika Hrama Svetog Đrđa u Botru, domaćin i ovogodišnji kolačar dr Siniša Srbulović predao je slavu budućem kolačaru dr Zoranu Stanojloviću.

Svečanosti obeležavanja lekarske slave, u sali Borske bolnice prisustvovali su lekari ove ustanove, ali i njihove kolege iz borskog Doma zdravlja, kao i lekari u penziji. Dr Blagica Đorić Stojčevski, predsednica Podružnice Srpskog lekarskog društva u Boru istakla je da lekari treba da nastave tradiciju koju su započeli njihovi zaštitnici Sveti Kozma i Damjan.

„Mi lekari smo izabrali najhumaniji posao, da lečimo ljude i na to trebamo biti ponosni. Uvek trebamo da se podsetimo ko su bili Kozma i Damjan da su lečili ljude i nisu tražili noce za sve to. Danas u eri interneta i kompjutera nije lako biti lekari imati dobru komunikaciju sa pacijentima,. jer se ljudi mnogo leče preko interneta, a to nije dobro“, istakla je Dr Blagica Đorić Stojčevski.

U periodu između dve slave je dosta toga urađeno i u Domu zdravlja i u Opštoj bolnici u Boru.

„Aktuelna direktorka Doma zdravlja i ja smo mišljenja da smo mi i dalje jedna kuća i drago mi je da se radi na tome da opet budemo jedna ustanova. Ima dosta toga novog i u Bolnici i u Domu zdravlja i što se tiče opreme, ali i sanitetskih vozila. Bolnica je u prethodnom periodu bila i jedno veliko gradilište, a za sve to mogu da se zahvalnim lokalnoj samoupravi i RTB-u Bor, gde smo mnoge stvari uradili zahvaljujući njihovim donacijama“, istakao je dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru.

Uskoro će biti uređen i molitveni prostor u kruku Bolnice.

„Iako sam obećao na prošloj slavi obećao da će ovaj prostor biti uređen do ove slave, to nije urađeno iz opravdanih razloga, jer smo imali mnogo prečih stvari da uradimo, po nalogu inspekcija. Delimično je uređen prostor za molitve“, a mi se nadamo da će sve to biti završeno do proleća, kaže dr Joksimović.

U narednom periodu radiće se i dalje na unapređenju uslova za pacijente i za zdravstvene radnike. o čemu će javnost na vreme biti obaveštena.