Borski ogranak Saveza za Srbiju predstavio „Sporazum sa narodom“

Predstavnici Saveza za Srbiju u Boru predstavili su dokument pod nazivom „Sporazum sa narodom“.

Ovaj dokument, kako su istakli predstavnici Saveza za Srbiju u Boru iznedrili su protesti #1od5miliona koji se već dva meseca održavaju u velikom broju gradova i opština, ali sa “jasnim zahtevima”, za razliku od protesta koji su bili organizovani nakon predsedničkih izbora 2017.

Savez za Srbiju u Boru pozvao je sve opozicione stranke i grupe građana da potpišu “Sporazum sa narodom”, ističući da u njemu nema “niti jedne tačke koja ne postoji i u najuređenijim državama na svetu”.

“Preduslov da bi se ovaj sporazum ispunio jesu uslovi za fer i poštene izbore, uz slobodne medije koji će objektivno prenositi stvarnost oko nas. Dok se ovi uslovi ne ispune nema izlaska na nove izbore, kao ni prisustva opozicije farsama od skupština na svim nivoima gde se podnose po 300 amandmana na sopstvene predloge ili se samo diže ručica na zvonce bez upuštanja za šta se glasa.Kada se ovi uslovi obezbede mi ćemo formirati zajedničku listu gde će osim stranaka biti pozvani predstavnici sindikata, udruženja, akademske zajednice, javnih ličnosti. Vlada koja tada bude formirana biće oročena na godinu dana bez lidera opozicije”, navode predstavnici Saveza za Srbiju u Boru.

Ta nova Vlada i Skupština, ističu u SZS, poštovaće podelu vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu, ali i Zakon o lustraciji i ispitivanju porekla imovine svih javnih funkcionera, usvojenog još 1990. Jedan od zadataka je i osnaživanje Državne revizorske institucije u kontroli trošenja budžetskih sredstava, kao i izmene izbornog zakonodavstva, u smislu da se glasa “za čoveka sa imenom i prezimenom, a ne za strančke poslušnike ili trgovce mandatima”.

“Protesti u Srbiji traju već dva meseca, a da ni jednim državnim medijima nema emisije gde bi potpisnici sporazuma obrazložili detaljnije ove tačke. Zato ćemo mi u direktnom kontaktu sa narodom putem letaka, štandova, zborova i tribina upoznavati građanstvo na koji način mislimo da ostvarimo ovaj plan za lepšu i uređeniju Srbiju”, dodaju u Savezu za Srbiju.