Borski vatrogasci apeluju da se ne pali vatra na otvorenom prostoru

Vatrogasno-spasilačka jedinica Sektora za vanredne situacije MUP-a Bor apeluje na sve građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru jer rizikuju svoj život i imovinu, a za prekršaj Zakona o zaštiti od požara slede i rigorozne novčane kazne.

Sa dolaskom leta sve je više radova na otvorenom pa, posebno u ovom periodu, građani pale travu, strmne useve i smeće na otvorenom prostoru što je po zakonu zabranjeno jer može dovesti do požara.

Vatrogasno-spasilačka jedinica u Boru ima malo zaposlenih lica pa ukoliko u kratkom vremenskom intervalu dođe do dve ili tri intervencije, bitno je da građani povedu računa o vatri kako se ne bi raširila i ugrozila živote i imovinu.

Prema evidenciji, borski vatrogasci u proseku dnevno ugase dva manja požara. Zbog ljudskog nemara u martu je na teritoriji borskog okruga bilo preko 330 požara na otvorenom, pa se oni pribojavaju da bi pod istim okolnostima ti požari u julu i avgustu izazvali pravu vatrenu stihiju velikih razmera. Zbog toga apeluju da se povede računa i ne pali vatra na otvorenom.

Takođe, paljenje na otvorenom prostoru je kažnjivo Zakonom o zaštiti od požara, članovima 46. i 50., kazne se kreću od 10.000 do 50.000 dinara, a u nekim slučajevima može da bude i skuplje u zavisnosti od štete. Za pravna lica novčana kazna u je od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za preduzetnika u iznosu od 150.000 do 500.000 dinara.

Ujedno se skreće pažnja da se sa svakim izazvanim požarom na otvorenom prostoru ugrožava imovina i ljudski životi, što povlači krivičnu odgovornost po članu 278. Krivičnog zakonika Republike Srbije, kojim su predviđene kazne zatvora i novčane kazne za izvršeno pomenuto krivično delo.

Vatrogasno-spasilačka jedinica Bor podseća na nemio događaj koji se pre par dana dogodio u Portugaliji, gde je zbog katastrofalnog šumskog požara poginulo više od 60 osoba.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavestiti vatrogasce pozivom na broj telefona 193.