Borski vatrogasci-spasioci u TIR-u izveli protivpožarnu vežbu: Pravovremena reakcija je od presudnog značaja

Sektor bezbednosti i zdravlja na radu Srbija Ziđin Koper, u saradnji sa Vatrogasno-spasilačkom jedinicom Bor, organizovao je danas za zaposlene u ogranku TIR pokaznu vežbu u oblasti protivpožarne zaštite.

Foto: M. Stojčev/Srbija Ziđin Koper

Pripadnici Sektora za vanredne situacije demonstrirali su spasavanje zaposlenih iz požara u zgradi transporta, njihovu evakuaciju, ali i zaštitu od širenja vatre na susedne objekte.

Foto: M. Stojčev/Srbija Ziđin Koper

„Svake godine realizujemo bar jednu ovakvu vežbu u nekom metalurškom pogonu, pa je posle topionice, elektrolize i gasne stanice, na red došao i pogon transporta u TIR-u. Vatrogasci su zaposlenima objasnili kako da pravovremeno reaguju u slučaju požara, jer znamo da su tada i sekunde važne, a potom simulirali evakuaciju i zaštitu okolnih objekata od širenja vatre. Prošle godine je na teritoriji Srbije bilo registrovano preko hiljadu požara i to samo u letnjem periodu, pa su ovakve obuke od izuzetnog značaja za sve nas“, kaže zamenik rukovodioca Službe ZOP u Topionici i rafinaciji Vojka Đurišić i dodaje da se ostale vežbe u oblasti protivpožarne zaštite, poput praktične demonstracije upotrebe PP aparata, organizuju dvaput mesečno.

Foto: M. Stojčev/Srbija Ziđin Koper

Samo u junu, po rečima rukovodioca Službe bezbednosti i zdravlja na radu u ogranku TIR Branislava Živanovića, realizovano je preko 2.000 obuka, a od početka godine čak 12.000!

Foto: M. Stojčev/Srbija Ziđin Koper

„To što se ovde slabo ko seća kada je poslednji put izbio požar, dovoljno govori o tome koliko smo uspešni u poslu kojim se bavimo. U TIR-u radi preko hiljadu ljudi i cilj nam je da se svi obuče za postupanje u vanrednim situacijama. Samo u junu, mesecu bezbedne proizvodnje i zaštite životne sredine, imamo šest vežbi – pet u metalurškim pogonima koje organizuje TIR, dok jednu izvodimo u saradnji sa Vatrogasno-spasilačkom jedinicom u Boru“, ističe Živanović.