Borskim poslodavcima predstavljeni podsticaji za zapošljavanje novih radnika

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javne pozive i konkurse za tekuću godinu u cilju realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja, predviđenih Programom rada za 2020.

Ovi konkursi, usmereni na realizacije programa sticanja praktičnih znanja, organizovanje javnih radova za nezaposlene osobe sa invaliditetom, za dodelu subvencija za samozapošljavanje, ali i za brojne druge programe, kojima je cilj smanjenje stope nezaposlenosti, prezentovani su i u Gradskoj upravi u Boru.

Na prezentaciji javnih poziva u Boru učestvovalo je pedesetak poslodavaca među kojima su i oni koji su već koristili aktivne mere u prethodnim godinama, kao i poslodavci koji su uz pomoć grada i iz republičkog budžeta otvorili preduzetničke radnje.

“Očekujemo da ove godine kroz javne radove uposlimo 159 naših sugrađana i oko 30 na stručnoj praksi. Iz godine u godinu taj broj se povećava, a podaci Centra za socijalni rad pokazuju da se na mesečnom nivou smanjuje broj korisnika socijalne pomoći, što znači da mi kroz ove mere aktivne politike zapošljavanja angažujemo socijalno ugrožene osobe koje su sposobne za rad. Uspevamo da dobrom analizom tržišta rada formiramo mere po kojima smo postali prepoznatljivi u Srbiji i smatram da je jako bitno dalje razvijati saradnju između grada, Nacionalne službe za zapošljavanje i privatnog sektora”, ističe Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Trenutno se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi oko 4.500 nezaposlenih osoba. Prošle godine je, inače, Grad Bor program samozapošljavanja finansirao sa pet miliona, a republika sa nešto više od četiri miliona dinara.