Borskom Domu zdravlja oprema vredna 56 hiljada evra

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije uručilo je u petak Zdravstvenom centru u Boru računarsku opremu vrednu 56.000 evra namenjenu unapređenju pružanja zdravstvenih usluga u gradu bakra.

Dom ZdravljaIsporučena oprema je deo projekta Ministarstva zdravlja „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou“ – DILS, koji je finansiran iz kredita Svetske banke.

Ovom prilikom je borskom zdravstvu isporučeno 86 personalna računara, 2 servera, 43 štampača, 20 čitača kartica i 10 barkod čitača.

Opremu je predala pomoćnica ministra zdravlja Marija Jevtić koja je izjavila da je krajnji cilj informatizacije da Domovi zdravlja budu umreženi sa 1.766 udaljenih zdravstvenih stanica i ambulanti.

Jevtićeva je objasnila da će formirani integrisani zdravstveno informacioni sistem obezbediti dostupnost zdravstvenih podataka iz elektronskih zdravstvenih kartona pacijenata.

Dom zdravlja u Boru, prvi je od 158 domova zdravlja i Zavoda za zaštitu zdravlja u Srbiji koji su obuhvaćeni ovim projektom.

Prema najavama, DILS će za realizaciju informatizacije zdravstvenog sistema u Srbiji uložiti 1,2 miliona evra u softvere i 5,1 miliona evra za hardver.