Boru nagrada za naplatu poreza

Bor, Mali Zvornik, Gornji Milanovac, Apatin i Ljubovija dobili su od Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) ukupno milion franaka kao najuspešniji u projektu “Reforma poreza na imovinu”. U konkurenciji su bile 44 opštine.

Predstavnicima lokalnih samouprava danas su na svečanosti u Skupštini grada Beograda uručeni čekovi, Malom Zvorniku na 400.000 franaka, Gornjem Milanovcu na 300.000, Apatinu na 150.000, Ljuboviji na 100.000 i Boru na 50.000 franaka kao najuspešnijim lokalnim samoupravama u naplati poreza na imovinu.

„U 2017. naplata poreza je bila 45 milijardi dinara, dok je u 2018. iznosila skoro 50 milijardi dinara. Opštine koje su učestvovale u projektu naplatile su pet milijardi dinara više i na taj način obezbedile još novca za finansiranje onoga što je građanima potrebno“, rekao je Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Grad Bor je kroz ovaj projekat naplatu poreza povećao za 15,25 odsto, ali tako što je evedentirajući nove nekretnine povećao broj obveznika.

„Na osnovu samo naših aktivnosti, a pre svega projektu “Reforma poreza na imovinu” uvećao se prihod kroz porez za 15,25 odsto. Uvećao se prihod tako što se nije povećao porez, već se povećao broj građana koji su počeli da ga plaćaju. Mi smo planirajući budžet za ovu godinu održali niz javnih rasprava, imali forume, razgovore sa građanima, predstavnicima mesnih zajednica, i na kraju smo kroz centralno okupljanje u sali bioskopa i završnu raspravu napravili jedan pravi narodni budžet sa najvažnijim projektima i potrebama građana”, kaže Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Nagrađene opštine u okviru programa “Reforma poreza na imovinu”, čiji je cilj bio da za trećinu povećaju naplatu poreza na imovinu u svojim sredinama, dobijeni novac će  uložiti u lokalne projekte za koje građani budu glasali.

“Predlažemo novi ultrazvuk za odeljenje ginekologije u Domu zdravlja”, kaže gradonačenik Bora.

Program “Reforma poreza na imovinu” je program Švajcarske vlade koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvom finansija i Stalnom konferencijom gradova i opština.