Branko Ružić: Bor uskoro dobija status grada

Bor će već nakon martovskih izbora na jednoj od prvih sednica narodnog parlamenta konačno dobiti status grada, izjavio je u gradu bakra Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Inicijativa narodne poslanice iz Bora Studenke Kovačević i poslanika Milića Miletića iz Petrovca na Mlavi da Bor konačno dobije status grada, uskoro bi mogla da postane stvarnost.

Govoreći o aktivnostima koje predstoje Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ministar Branko Ružić, naglasio je da je i sam tu inicijativu zdušno podržao.

“Ono što je za Bor veoma značajno, a tu sam ideju i sam podržao, očekujem da se, nakon izbora, na nekoj od prvih sednica parlamenta, Bor kao centar upravnog okruga, mogu da kažem i kulturni i centar filmske industrije koji polako postaje, a nekad i centar razvoja sporta, dobije status grada, jer je Bor to i  zaslužio”, istakao je ministar Ružić.

Ružić se osvrnuo i na racionalizaciju u javnoj upravi navodeći da je bila sistemska i nužna da se napravi ušteda, da se dođe do racionalnog domaćinskog ophođenja prema svemu što je javna svojina, rekao je u Boru Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

On je podsetio da smo posle 2000. imali tri neuspešne racionalizacije koje su rađene linearno i koje su dovele u pitanje rad pojedinih važnih službi. Ružić je istakao da racionalizacija ne znači otpuštanje, već i prirodni odliv i odlazak u penziju, te da nisu samo racionalizovana radna mesta, već i da je bilo i prijema.

“Mislim da je važno da pored tog procesa racionalizacije, paralelno teče i proces optimizacije, što je u  svakom slučaju i praktično uzročno-posledično. Imali smo mi i ranije racionalizacije, ali po prvi put smo došli do nivoa da imamo tu uzročno-posledičnu vezu i znači da nismo sistemski napravili bilo kakvu grešku”, rekao je u Boru Branko Ružić.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, podsetio je Ružić, objavilo je juče i javni poziv za finansiranje projekata u lokalnim samoupravama, koje će do 15. marta moći da konkurišu za ukupno 320 milona dinara u 2018. godini.

Najveći deo tih sredstava, preko 256 miliona dinara oprdeljeno je za infrastrukturne projekte koji unapređuju kvalitet života građana i doprinose lokalnom ekonomskom razvoju i zapošljavanju, 48 miliona dinara biće usmereno na nabavku neophodnih savremenih tehnologija za uvođenje elektronske uprave, a 16 miliona dinara kao pomoć gradovima i opštinama u organizaciji kulturnih, sportskih, turističkih i drugih manifestacija koje su od posebnog značaja za građane na njenoj teritoriji.

“I opština Bor će učestvovati na konkursima, mada treba napomenuti da smo od Ministarstva već dobili pomoć u koordinaciji razvoja i organizaciji naše lokalne samouprave. Sigurno ćemo ući u proces digitalizacije. Verujem da će Bor  obraditi dokumentaciju u najkraćem mogućem roku, istakao je Aleksandar Milikić, predsednik opštine Bor.