Brestovačka banja obeležava 180 godina postojanja

Jedna od najstarijih banja u nekadašnjoj Jugoslaviji, Brestovačka banja pored Bora, ove godine obeležava 180 godina postojanja.

brestovacka-banja-most

Zahvaljujući renoviranju prostora u preduzeću „Brestovačka banja – Srpska kruna“ u čijem je vlasništvu ova banja, očekuju dobru turističku sezonu.

Brestovačku banju, koja jedna od pet kraljevskih banja nekadašnje Jugoslavije, krajem avgusta 1834. godine knjaz Miloš Obrenović posetio je i počeo izgradnju svog konaka, koji i danas postoji.

U njemu je smešten muzej predmeta i slika iz tog perioda. Jedinstvena je ne samo po velikom broju lekovitih izvora koji pomažu lečenje reumatskih oboljenja, bolesti bubrega, želuca i očiju, već i po tome što je jedina banja u kojoj su se srele dinastije Obrenović i Karađorđević.

Na samo desetak metara od konaka kneza Miloša Obrenovića, sredinom devetnaestog veka podignut je dvorac kneza Aleksandra Karađorđevića. Početkom dvadesetog veka bila je mondensko mesto srpske aristokratilje, ali je tokom Drugog svetskog rata deo objekata potpuno uništen.

Svake godine krajem avgusta u Brestovačkoj banji održava se manifestacija Dani Brestovačke banje, koja će ove godine biti u znaku obeležavanja jubileja.

„U avgustu će tradicionalno biti održana mnifestacija Dani Brestovačke banje, na kojoj ćemo obeležiti 180 godina od osnivanja. Inače, turistička sezona je do sada bila nešto slabija, zbog lošeg vremena i velikih kiša. U cilju popularisanja ove turističke destinacije, učestvovali smo na dva sajma turizma, gde je potražnja za našim aranžmanima bila na zavidnom nivou“, kaže za Tanjug Dejana Tufegdžic, v.d. direktora preduzeća „Brestovačka banja – Srpska kruna“, u čijem je vlasništvu ova banja.

Ona je dodala da, s obzirom na to da su smeštajni kapaciteti i bazen renovirani, očekuje u jubilarnoj godini dobru posećenost.

(Tanjug/B92)