Brnabić: RTB je jedna od najvrednijih domaćih kompanija, strateški partner do kraja godine

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor ove godine dobiti strateškog partnera.

Do sredine ove godine biće okončani razgovori s kompanijama zainteresovanim za strateško partnerstvo s RTB Bor, a „tender za izbor strateškog partnera za RTB biće raspisan kada to najviše bude odgovaralo interesima Srbije“, kazala je premijerka u Boru.

Premijerka je istakla da ima „ozbiljnih kompanija“ zainteresovanih za strateško partnerstvo sa RTB.

Podsetila je da je bilo nekoliko neuspešnih privatizacija RTB-a i da Vlada namerava da obezbedi da budu potpuno zaštićeni državni interesi, jer je to jedna od najvrednijih domaćih kompanija.

Međutim, još nije odlučeno koliki će vlasnički udeo država zadržati u toj kompaniji jer „to zavisi od ponuda i referenci kompanija zainteresovanih za strateško partnerstvo sa RTB-om“, kazala je Brnabić.

Ona je ocenila da su u otvaranja novih rudnika potrebna minimalna ulaganja od 300 miliona dinara.

Istakla je da se očekuje da će RTB sa 4.000 radnika, koji je prošle godine imao neto dobit od 42 miliona dolara, ove godine dobit povećati za 15 odsto.

Vlada Srbije je, kako je dodala, obezbedila 1,1 milijardu dinara za izgradnju kolektora u RTB-u da ne bi došlo do „međunarodnog ekološkog akcidenta“. Premijerka je kazala da nekoliko kompanija, pre svega iz Kanade, želi da u okolini Bora otvori rudnike, što Vlada Srbije podržava, ali uz najviše ekološke standarde i uz zaštitu okolnih sela.

(Beta)