Broj nezaposlenih u Boru bi u 2015. godini mogao da se prepolovi

Otvaranje novih radnih mesta biće prioritet lokalne vlasti u opštini Bor u 2015. godini.

zivorad-petrovic-2015-1

Predsednik opštine Bor Živorad Petrovic kaže da postoje realne šanse da posao u Boru ove godine dobije 1.000 ljudi.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Boru ima više od 6.000 osoba.

„Opštinska vlast u Boru će svim sredstvima da radi na tome da omogući otvaranje novih radnih mesta u što kraćem roku i to nam je prioritet i najvažniji zadatak. Očekujem na osnovu realnih pokazatelja da će se ove godine otvoriti šoping centar, gde će posao moći da dobije 170 radnika„, rekao je Petrović Tanjugu.

„Najavljeno je i otvaranje fabrike slovenačke kompanije „Iskra Zaštita“, u kojoj bi u prvoj fazi posao moglo da dobije 40 žena. Najznačajniji bi trebalo da bude početak rada rudnika američke kompanije „Friport MekMoran“ i otvaranje niskopa. U ovoj kompaniji posao bi trebalo da dobije oko 1.000 radnika, naravno ne odmah, već sukcesivno“, kazao je predsednik opštine Bor.

Prema njegovim rečima, u rudarstvu otvaranje jednog radnog mesta znači posredno posao za još tri radnika, a otvaranje ovog rudnika biće najveća investicija u Boru za narednih pet godina.

kzn-opstina-2015-1

Opština Bor je prošle godine potpisala ugovor sa jednim od najvećih svetskih lanaca supermarketa, kompanijom „Lidl“, koja je kupila zemljište, a lokalna samouprava i komunalna preduzeća su obezbedila svu potrebnu infrastrukturu i priključke.

„Očekujem da se i u ovom supermarketu otvori veci broj radnih mesta. Kada će to biti, ipak, ne zavisi od nas“, rekao je Petrović.

On je naveo da postoji interesovanje stranih partnera za motel „Zlotska pećina“, smešten na jednom od najlepših predela u Srbiji, koji je sada u veoma lošem stanju.

„Videćemo da li ćemo ga dati stranim partnerima ili ne. Za sada interesovanje postoji. Potencijalni partner je iračka firma „Medak“ koja bi želela da renovira motel i izgradi još 10 bungalova i dovede bogate turiste sa Bliskog istoka“, rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, realne šanse postoje da, ukoliko se planovi ostvare, polovina nezaposlenih lica u Boru u 2015. godini dobije posao.

(Tanjug)