Budući turistički tehničari krenuli u promociju seoskog turizma Opštine Bor

Grupa učenika, smera turistički tehničar, došli su na ideju da u cilju promocije seoskog turizma u ovim krajevima otvore Facebook stranicu na kojoj bi se sve potencijalne posetioce borske opštine upoznali sa ponudom seoskih turističkih domaćinstava.

Ekonomska-trgovinska škola u Boru već godinama školuje turističke tehničare za rad i podsticaj turizma u našoj opštini. Međutim, ako sagledamo sliku turizma u borskoj opštini, videćemo da ona baš i nije tako sjajna.

Iako borska opština vrvi od potencijala, prirodnih i antropogenih turističkih vrednosti, očito da većih pomaka nema. Zato su turistički tehničari želeli da sami krenu u akciju i pokušaju da doprinesu razvoju jedne od grana turizma – seoskog turizma.

„Veliku šansu za razvoj naše opštine čini seoski turizam. Zašto ne razviti nešto što može svima da donese profita. Imamo veliki broj sela i mnogo objekata stare tradicionalne arhitekture. Sve to propada, jer ljudi nisu upoznati sa mogućnostima koje seoski turizam donosi.

Svi su ustremljeni samo na rudarstvo, a niko ne razmišlja šta ćemo kad zaliha rude za jedno 100 godina više ne bude. Moramo da imamo neku alternativu. Na FB stranici ćemo sve da upoznamo sa selima naše opštine i onim što ona nude turistima. Izložićemo ponude na stranici, a uskoro nas očekuje i otvaranje sajta. Pored ponuda, upoznaćemo sve Borane sa procedurom, ukoliko imaju želju da kategorišu svoj objekat i pridruže se našoj borbi za razvoj sela i turizma na njemu“, navodi za naš sajt učenica Jelena Trailović, inicijator ovog projekta.

Turističke tehničare je u svom naumu podržala Turistička organizacija, Resurs centar Bor, ali i Milan Stojković, urednik sajta Discover-southeast Serbia, koji će im pružiti svu neophodnu pomoć u informacijama, savetima i novitetima u ponudi seoskih domaćinstava.