Čak 510 ulica u Boru i selima čeka ime: Građani pozvani da kumuju

Čak 510 ulica i 49 zaselaka dobiće uskoro svoje nazive, saopšteno je nedavno na prvom sastanku Komisije za utvrđivanje naziva ulica i trgova.

Ovaj obiman posao regulisan je republičkom Uredbom o izmenama adresnog registra, po kojoj sve ulice moraju da imaju naziv, a stambene jedinice brojeve.

Baš zato će, rečeno je na prvom sastanku Komisije za utvrđivanje naziva ulica i trgova, zvanične nazive u Boru i selima dobiti po prvi put čak 510 ulica koje ih do sada nisu imale, ali i 49 zaselaka u borskim mesnim zajednicama, kako bi se ispoštovala Uredba o adresnom registru.

“Iz Republičkog geodetskog zavoda dobili smo elaborate naseljenih mesta i time su nas zadužili da do kraja godine svaki objekat na našoj teritoriji ima svoj broj i svoju adresu. U tim elaboratima smo dobili i predlog ministarstva i Republičkog geodetskog zavoda Srbije koje ulice tačno treba da dobiju nove nazive”, istakla je Aleksandra Stojković, pomoćnica gradonačelnika.

Najveće borsko selo, Zlot, ima i najviše ulica koje nemaju ime, čak 92. Nazive će, očekuje se, do kraja godine dobiti i 85 ulica u Brestovcu, 47 u Šarbanovcu, 45 u Krivelju, 38 u Slatini, a po 29 u Gornjanu i Šarbanovcu.

Grad Bor će po prvi put imenovati svojih 46 ulica. Nazive će, shodno zakonskim regulativama, dobiti i 25 ulica u Donjoj Beloj Reci, 23 u selu Luka, zatim 16 u Oštrelju, 14 u Bučju, 13 u Tandi i osam u Topli.

“Mi smo hteli da uključimo građane da daju svoje predloge i rok je do kraja ovog meseca da nam putem pošte ili putem mejla dostave svoje predloge. Javni poziv je objavljen na našem sajtu, kao i u svim našim mesnim zajednicama, na oglasnim tablama, i bilo bi dobro da se građani uključe u ovu inicijativu, da daju svoje predloge i da odlučimo koja će se ulica kako nazvati”, rekla je pomoćnica gradonačelnika i dodala da će lokalna samouprava finansirati postavljanje tabli sa nazivima novih 510 ulica i 49 zaselaka.

Aleksandra Stojković je istakla da će se menjati i nazivi pojedinih ulica, ali da će se voditi računa o smernicama Republičkom geodetskog zavoda.

“Naravno, Komisija će svaki predlog dobro razmotriti i da vidi ko je najbolje rešenje. Sve to se  se dalje šalje Republičkom geodetskom zavodu i resornom ministarstvu na saglasnost i oni daju krajnju odluku”, rekla je u izjavi za medije, Aleksandra Stojković.