Časni krst za Uroša Živanovića iz Bora

Plivanje za časni krst
Časni krst za Uroša Živanovića iz Bora

Uroš Živanović, dvadesettrogodišnji student iz Bora pobednik je u plivanju za časni krst koje je danas održano na Crnom Timoku u Zaječaru. Pobedniku je pripao trofejni pozlaćeni časni krst od mesinga, zlatnik od 5,5 grama i pobednički viteški plašt od pliša sa izvezenim krstovima.
Obeležavanje Bogojavljenja u Zaječaru počelo je Svetom arhijerejskom Liturgijom Svetog Jovana Zlatoustog u Sabornoj Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru i vodoosvećenjem u porti Saborne crkve. Nakon toga je svečana litija prošla kroz Zaječar i stigla do Popove plaže, gde je Episkop timočki gospodin Justin služio moleban prizivanja pomoći, blagodati i dara presvetog Duha.

„Neka je srećan praznik i srećan dan, neka je blagosloveno plivanje svima koji su se prijavili i neka Gospod bude uz njih.“ – poželeo je, uz tradicionalno puštanje belog goluba koji simbolizuje Svetog Duha, gospodin Justin pre početka Bogojavljenskog plivanja za Časni krst.

Borski student Uroš Živanović je pobedio u konkurenciji 19 takmičara iz cele Srbije. Temperatura vode u Crnom Timoku iznosila je svega tri stepena.

„Ništa nije teško ukoliko se nešto zaista želi. Velika želja je verovatno i presudila da danas prvi stignem do Časnog krsta. Moj otac je još kao mlad želeo da učestvuje u Bogojavljenskom plivanju, a danas sam ispunio i moju i njegovu želju.“ – kaže Uroš Živanović.

Tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju za Časni krst na Popovoj plaži u Zaječaru prisustvovalo je nekoliko hiljada građana.

(TV Bor)