Čelnici Bora sa predstavnicima Evropske banke razgovarali o rekonstrukciji sistema centralnog grejanja

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić sastao se danas sa predstavnicima delegacije Evropske banke za obnovu i razvoj koju je predvodila Žužana Fargetaj, regionalna direktorka za zapadni Balkan.

Tema sastanka bila je energetska efikasnost kroz obnovljive izvore energije, ali i smanjenje aero zagađenja. Predstavnici Evropske banke u razgovoru sa prvim čovekom Bora i njegovim sagovornicima razgovarali su o zameni energenata obnovljivim izvorom energije u ovdašnjoj toplani, ali i rekonstrukciji sistema centralnog grejanja. Jedna od tama bila je i poboljšanje energetske efikasnosti stambenih zgrada i ustanova, ali i smanjenje aerozagađenja, koje je jedan od osnovnih problema sa kojim se građani Bora u poslednje vreme susreću.

“Dva su razloga zašto smo ovde. Prvi je zagađenje vazduha, da vidimo kako možemo da pomognemo, a drugi je činjenica da smo ovde naišli na spremnost gradske uprave da priča sa nama, a pričamo o obnovi mreže daljinskog grejanja, o zameni postojećih energenata obnovljivim izvorima energije i svakako o energetskoj efikasnosti zgrada sa ciljem da se na taj način poveća komfor građana, ali i vrednost stambenih objekata”, rekla je Žužana Fargetaj, regionalni direktor za zapadni Balkan.

Na sastanku se razgovaralo o modelima rešavanja problema daljinskog sistema grejanja poboljšanjem energetske efikasnosti i izborom najboljeg obnovljivog izvora energije.

“Pred nama je veliki zadatak kako da kompletno uradimo rekonstrukciju proizvodnje toplotne energije, od izgradnje novih toplana preko sistema transporta toplotne energije do krajnjeg korisnika koji je nama i najvažniji razlog zašto sve ovo radimo. Naši građani pre svega moraju imati stabilnije, kvalitetnije i jeftinije grejanje”, ističe Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Na projektima koji se tiču energetske efikasnosti i smanjenja aerozagađenja, Evropska banka za obnovu i razvoj mogla bi bude jedan od glavni partnera, čulo se na sastanku.

“Sve ovo što radimo, radimo sistemski. Radimo nekoliko studija samostalno kao Grad Bor jer bismo na taj način da utvrdimo isplativost i opravdanost planiranih poslova, a isto tako naši partneri koji su uključili ovaj projekat Evropska banka, Vlada Republike Srbije sa projektom izgradnje novih kotlarnica i drugi partneri koji su zainteresovani videli u Gradu Boru direktnog i odgovornog partnera da reši ovaj problem. Mi ga moramo rešavati odgovorno i sistemski kao što to radi svaka lokalna samouprava koja brine o svojim građanima”, dodao je Milikić.