Čelnici Novog Pazara: Borsko jezero primer dobre prakse

Dvojica diplomiranih inženjera arhitekture Nermin Bogućanin, inače član Gradskog veća u Novom Pazaru, i glavni gradski urbanista Elvir Hamidović čuli su dosta o Boru i njegovom jezeru, malo se raspitivali i rešili da dođu, pogledaju i, uz odobrenje domaćina, „ukradu“ arhitektonska rešenja koja su videli na istoku Srbije. Primenili bi ih prilikom uređenja glavne plaže velikog jezera Gazivode, odnosno jednog njegovog dela koje pripada Novom Pazaru, a zove se Ribariće.

borsko-jezero-hotel-bor030
Foto: Bor030

„Rukovodstvo Novog Pazara nedavno je odlučilo da napravi i uredi jednu gradsku plažu na jezeru Ribariće. Čuvši da je na Borskom jezeru sve urađeno veoma lepo, odlučili smo da dođemo i pogledamo. Najavili smo se čelnicima Opštine Bor i RTB-a, došli i – oduševili se! Ne znam šta bih izdvojio i mogao da kažem da mi se najviše dopada jer je sve prelepo: i hotel, i priroda, i čiste obale, i kamp, i prostor za izletnike sa roštiljem u prirodi – sve! Mi isto imamo veliko jezero koje je 20-ak kilometara udaljeno od Novog Pazara i želimo da omogućimo Novopazarcima da uživaju u čarima prirodnih lepota Ribarića. Iskoristićemo sve savete i iskustva koja su nam preneli Borani, prilagoditi našem terenu, a kasnije ćemo, nadam se, uz pomoć Vlade Srbije i Ministarstva turizma, iznaći sredstva da i na Ribarićima napravimo nešto slično poput ovoga što smo videli na Borskom jezeru„, kaže član Gradskog veća Novog Pazara Nermin Bogućanin.

Čelnici Novog pazara / Foto: Kolektiv
Čelnici Novog Pazara / Foto: Kolektiv

Novi Pazar, mesto gde se spajaju istok i zapad, tradicionalna i savremena arhitektura, stara je srpska prestonica, a čelnici grada, po rečima glavnog urbaniste Elvira Hamidovića, sada tamo žele da ukomponuju i novu, modernu sliku plaže na Ribarićima.

 

„Arhitekte nikada nisu zadovoljne onim što se ima i već je viđeno. Uvek želimo više, bolje, lepše. Pa, tako, iako smo, opčinjeni čarima Borskog jezera i impresivnim hotelom, želimo da Ribariće izgledaju još bolje“, kaže Hamidović.

hotel-jezero-mol-kolektiv
Foto: Kolektiv

Gosti iz Novog Pazara su, kako sami rekoše, posebno oduševljeni ljudima u Boru i nacionalnim miljeom ovog grada.

„Saznali smo da u Boru zajedno i složno živi 27 nacionalnosti, a slično je i u Novom Pazaru. Otuda i ne čudi predlog dvaju rukovodstava ovih gradova o bratimljenju, ali ne samo „na papiru“. Siguran sam da će bratsko spajanje Bora i Novog Pazara dati pozitivne efekte i u razvoju privrede, turizma, pa i obrazovanja, pošto želimo da ovde dovedemo našu decu, ali i da mi ugostimo najmlađe Borane na raznim svečanostima i priredbama koje su jedinstvene u Novom Pazaru“, istakao je Bogućanin.

(Kolektiv / Bor030)