Centar za laboratorijska testiranja u Srbija Ziđin Koper „drži“ lepši pol

Ako je suditi po pričama koje kolaju Centrom za laboratorijska testiranja, koji posluje u sastavu Srbija Ziđin Koper, devojke koje žele da se ostvare kao majke treba da se zaposle baš u ovom sektoru.

Njih devet je u poslednjih godinu dana ostalo u drugom stanju i sve one su u nekom trenutku bile vođe smene. Sada je to dvadesetsedmogodišnja Valentina Barbulović, koja nam je potvrdila ovu priču.

„Ova stolica je talična, koja god da je bila vođa smene, ostala je u drugom stanju. I to vrlo brzo“, priča uz osmeh vedra Vanja i meškolji se baš na toj stolici.

Ova devojka već tri godine radi u Centru za laboratorijska testiranja, studirala je na borskom Tehničkom fakultetu i stekla zvanje diplomiranog inženjera tehnologije. Nije udata i nema dece. Još uvek. Mislila je, kaže, da će profesionalnu karijeru graditi u oblasti zaštite životne sredine, pošto je na fakultetu izabrala taj smer, ali joj se posao u laboratoriji dopao odmah.

„Zadužena sam za podelu i organizaciju poslova. Laboratorija je akreditovana za 12 analitičkih metoda, uglavnom za finalne proizvode i koncentrate. Moj zadatak je da proverim rezultate koje dobijam od kolega, a nakon toga ih unosim u kompjuter i šaljem na adrese korisnika“, priča Vanja.

Naglašava da u Centru za laboratorijska testiranja rade pretežno dame, njih 60 od ukupno 82 zaposlena.

„Imamo i nekolicinu kolega, veoma su predusretljivi i džentlmenski raspoloženi prema damama. Oni su angažovani na odeljenju kupelacije, gde je posao fizički najzahtevniji.
Rukovodilac Centra za laboratorijska testiranja je, pogađate, dama“, Dubravka Stanković.

Pitamo je kako se radi sa toliko žena na jednom mestu i kakva je atmosfera.

„Bučno je i veselo“, odgovara Dubravka. „Radi se po četvorobrigadnom sistemu i svaka smena je drugačija. Smena A je, recimo, najglasnija“.

Centar za laboratorijska testiranja osnovan je sa namerom da zadovolji potrebe Srbija Ziđin Koper za hemijskim analizama. Opremljen je najsavremenijim uređajima i pokriva sve analitičke metode, od instrumentalnih do klasičnih. Laboratorija je 2023. godine akreditovala rad po standardu ISO17025.

„Analize koje uradimo predstavljaju podlogu za metal-bilans. Ako je, na primer, reč o kriveljskom koncentratu, na osnovu naših analiza može da se izračuna sadržaj bakra u koncentratu i iskorišćenje. Ako su u pitanju prateći elementi – gvožđe, silicijum, sumpor, aluminijum, kalcijum – to je bitno za pripremu šarže u topionici, jer se na osnovu naših hemijskih analiza mešaju određene vrste koncentrata i tako eliminišu eventualni problemi sa šaržom. Za metalurgiju su veoma bitne i procesne analize, koje dalje služe za podešavanje parametara u slučaju da naša ispitivanja pokažu da neki od njih nije dobar. Hemijska analiza anoda je, pak, podloga za podešavanje parametara u elektrolizi. Dakle, reč je o kompleksnom procesu, gde svi zavise jedan od drugoga“, priča Stankovićeva i podvlači da je Centar za laboratorijska testiranja u februaru obavio 64.424 hemijske analize.

Laboratorija ima odličnu saradnju sa borskim Tehničkim fakultetom, ali i Tehničkom školom.

U stalni radni odnos primljeno je 30-ak visokoškolaca i srednjoškolaca, koji danas rade na odeljenju pripreme uzoraka ili analitike. – To je bila veoma dobra kompanijska odluka, jer smo dobili mlad kadar, spreman da uči. Kroz stručnu praksu su se privikli na rad i upoznali brzo sve poslove u laboratoriji – zaključuje rukovodilac Centra za laboratorijska testiranja.