Ćirić: U RTB-u plate 600 evra, firma je preporođena

Proizvodnja u RTB-u Bor povećana je za 20 odsto, a prosečna plata je skoro 60.000 dinara, kaže ministar Nebojša Ćirić i dodaje da je u preduzeću započet veliki investicioni ciklus.

Nebojsa CiricMinistar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je da je poslovanje Rudarsko-topioničarkog basena (RTB) „Bor“ stabilno i da ta kompanija sada redovno izvršava sve obaveze.

U poslednje tri godine smo uspeli da restrukturiramo RTB. Prosečna plata je blizu 60.000 dinara, povećana je proizvodnja u poslednjih nekoliko godina za nekih 20 odsto, a troškovi su smanjeni za više od 30 procenata„, rekao je on agenciji Beta.

Ćirić je podsetio da je RTB „Bor“ pre par godina imao problem sa proizvodnjom i plaćanjem struje, pa čak i sa plaćanjem doprinosa na plate.

Nakon neuspešnih pokušaja privatizacije RTB „Bor“ država je odlučila da sama osposobi taj sistem.

Srpski ministar ekonomije je istakao da je u u RTB započet veliki investicioni ciklus, koji je doveo do preporoda celog kraja i samog grada Bora.

Gradi se nova topionica, investirana je nova rudarsku opremu, grade se dve nove flotacije bakra i za jedno dve godine ćemo imati potpuno novi Rudarsko-topioničarski basen ‘Bor’, gde će se, umesto sadašnjih 25.000, 30.000 tona bakra, proizvodnju nekih 80.000 možda i 100.0000 tona„, rekao je Ćirić.

Kako je 1. marta objavila zamenik generalnog direktora RTB „Bor“ Mirjana Antić ta kompanija je u 2011. zaradila 41,69 miliona dolara.

Ona je rekla da je to „pozitivan rezultat neopterećen starim dugovanjima i kamatama“ i podsetila da RTB duguje 980 miliona dolara, od čega je najveći deo nastao pre 2000. godine.

(Beta)