Članovi Senata Univerziteta u Beogradu u poseti Srbija Ziđin Koper

Članovi Senata Univerziteta u Beogradu, čijoj porodici pripada i Tehnički fakultet u Boru, posetili su u sredu najveći rudnik u sastavu Srbija Ziđin Koper i kompanijske metalurške pogone.

Foto: Srbija Ziđin Koper

Rektor beogradskog univerziteta prof. dr Vladan Đokić, prorektori, dekani tridesetak fakulteta i direktori desetak instituta u Srbiji sastali su se u Boru i prvi put održali sednicu najvišeg stručnog tela BU van Beograda, u amfiteatru Tehničkog fakulteta.

Nakon sednice Senata, profesori su razgledali površinski kop i novu flotaciju “Veliki Krivelj”, a zatim su puni pozitivnih utisaka posetili topionicu i elektrolizu.

Vladan Đokić / Foto: Srbija Ziđin Koper

„Drago mi je što sam došao u Bor, prvi put sam ovde. Ovo deluje fascinantno i u pogledu veličine i u pogledu načina na koji se radi. Generalno govoreći, univerzitet ima problem što je malo i slabo povezan sa praksom. Fakultet u Boru ima tu mogućnost i privilegiju da ostvari kontakt sa privredom, sa velikim kompanijama, poput Srbija Ziđin Koper“, kazao je rektor Univerziteta u Beogadu, prof. dr Vladan Đokić.

Foto: Srbija Ziđin Koper

Dekanka Rudarsko-geološkog fakulteta, prof. dr Biljana Abolmasov je prilikom ove posete pohvalila saradnju sa Srbija Ziđin Koper i istakla da studenti tog fakulteta često obavljaju stručnu praksu u kompanijskim rudnicima. Ona je, takođe, izrazila zadovoljstvo što mladi rudarski i inženjeri geologije grade uspešne karijere u Ziđinu i stiču dragoceno znanje.

Biljana Abolmasov / Foto: Srbija Ziđin Koper

„I ja sam, na žalost, prvi put ovde, pre svega zato što sam geotehničar. Dobro je što su ljudi sa unverziteta došli da vide šta je sve Bor i šta se sve u Boru dešava. Žao mi je što češće ne dolazimo, ali se nadam da će Rudarsko-geološki fakultet nastaviti da školuje ljude koji će jednog dana raditi u Boru. Naši svršeni studenti, zahvaljujući programima stručne prakse i stipendiranja, mogu u roku tri meseca da nađu posao i to je ono što promovišemo prilikom upisa“, rekla je dekanka RGF-a.