Članovi UG “Crni Vrh 45” treći put učestvovali u akciji “Očistimo Srbiju”

1
27

U velikoj akciji “Očistimo Srbiju” koja je 9. juna ove godine održana i u Boru, treći put za redom učestvovalo je i udruženje gradjana “Crni Vrh 45”. Prenosimo vam njihovo saopštenje povodom ovog dogadjaja.

Očistimo Srbiju - UG Crni Vrh 45
U velikoj akciji "Očistimo Srbiju" učestvovalo oko 1500 volontera iz Bora

Dvadesetak članova UG „Crni vrh 45“ po teći put učestvuju u akciji „Veliko spremanje Srbije, koju je Ministarstvo za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine počelo da organizuje 2010.godine, a to znači da smo se svake godine odazvali na poziv Ministarstva i opštinske kancelarije za zaštitu životne sredine.

Najbolji u realizaciji akcije

Uvek smo bili među najbrojnijim učesnicima (u odnosu na druga udruženja) ali i najproduktivniji sa njaviše prikupljenog otpada tog dana. Udruženje je ove godine uklonilo veliku količinu svakakvog đubreta sa najveće i najteže deponije u gradu koja se nalazi na izlazu iz MZ Metalurg na starobanjskom putu a đubre se stalno baca na obe obale potoka i u sam potok.

Đubre je stalo u oko 120 džambo vreća za otpad a u oko 25 vreća je bila odvojena PET ambalaža. Na jednu veliku gomilu je deponovan otpad poput dušeka, jorgana, delova kompjutera i televizora, starog nameštaja, auto guma, …

Tri godine zaredom naše udruženje čisti tu divlju deponiju na izlazu iz MZ Metalurg, a građani ove mesne zajednice uz pomoć i drugih sugrađana naše opštine uspeju da svake godine naprave još veću deponiju!

Ograman novac, vreme i trud ulažemo svake godine u uklanjanje istih deponija umesto da taj novac uložimo u namenske kontejnere za sve vrste otpada, gde se nalaze i sirovine koje se mogu reciklirati, tako da JKP „3.oktobar“ ili neko drugi počne da prihoduje i da zaista počne upravljanjanje komunalnim otpadom u našoj opštini.

EKOLOŠKA SVEST I ODGOVORNOST SE NAJBRŽE MENJA KOD NAJMLAĐIH A NAJTEŽE KOD STARIJIH KOJI I PROIZVODE NA RAZNE NAČINE RAZNE VRSTE OTPADA BEZ PREUZIMANJA ODGOVORNOSTI ZA SVOJE POSTUPKE A ONDA OČEKUJEMO DA NAŠA DECA UKLONE ONO ŠTO SMO SVOJIM NEMAROM UČINILI. OPŠTINSKE INSPEKCIJE MORAJU DA POČNU DA ODGOVORNO OBAVLJAJU SVOJ POSAO PA DA SE UBRZO JAVNO OBELODANI DA SU NAPLAĆENE PRVE KAZNE KOJE ĆE VERUJEMO DOPRINETI NASILNOJ PROMENI PONAŠANJA I PRINUDNOM STVARANJU EKOLOŠKE ODGOVORNOSTI KOD ONIH KOJI NAS I NAŠU DECU TRUJU I TRAJNO KONTIMIRAJU!

Živorad Mitić
Predsednik UO udruženja

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here