Crveni krst Srbije: Bor najhumaniji grad

Povodom 14. juna, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, Crveni krst Srbije dodelio je priznanja za onim sredinama koje su prošle godine bile najuspešnije u motivisanju svojih građana za dobrovoljno davanje krvi. Među dobitnicima priznanja “najhumaniji grad” je i Bor.

Crveni krst Srbije plaketama nagrađuje opštine i gradove u kojima se na sto stanovnika prikupi više od 4 odsto jedinica krvi tokom jedne godine.

U konkurenciji gradova najviše jedica najdragocenije tečnosti prikupljeno je u Požarevac  (6,26 % davanja krvi na 100 stanovnika), drugo mesto zauzeo je Kragujevac (sa ostvarenim rezultatom od 4,30 % davanja krvi na 100 stanovnika) dok je Bor zauzeo treće mesto (sa ostvarenim rezultatom od 4,27 % davanja krvi na 100 stanovnika).

Foto: Kolektiv

Opštine koje su ostvarile najviši procenat u 2017. godini i koje su primile priznanje “Najhumanija opština” su:

  1. Preševo (7,53 % na 100 stanovnika);
  2. Inđija (5,87 %);
  3. Lazarevac (5,82 %);
  4. Bačka Palanka (5,55 %);
  5. Despotovac (5,36 %);
  6. Lajkovac (5,12 %);
  7. Zemun (5,05 %).

Davaocima iz grada bakra ovo nije prvo ovakvo priznanje – počev od 2003. godine ovo je sedma plaketa po redu koju su zaslužili svojom humanošću.

Veliki doprinos u osvajanju ovih priznanja dali su radnici Rudarsko-topioničarskog basena Bor koji su poznati kao veliki humanisti.

“Nema precizne evidencije, pa procenjujemo da u Boru ima oko 2.500 dobrovoljnih davalaca (1.500 aktivnih i oko hiljadu onih koji su davali krv i prestali iz zdravstvenih razloga). Izražavam veliku zahvalnost svim davaocima, posebno zaposlenima u RTB-u (iz Bora i Majdanpeka) koji su u velikoj meri doprineli da se ova plaketa nađe u našim rukama. U prethodne dve godine 70 odsto ukupne količine krvi prikupljene u Boru dali su upravo basenski radnici, jer smo zahvaljujući aktivima dobrovoljnih davalaca koji su nekada radili u RTB-u organizovali masovne akcije (aktivi sada više ne postoje osim u Topionici i RBB-u). Pošto se osniva jedinstveno preduzeće pokušavamo da napravimo zajedničku organizaciju svih tih davalaca”, rekao je Goran Jovanović, predsednik Komisije za dobrovoljno davalaštvo krvi borske opštine.

Podsećamo, novi Zakon o transfuzijskoj medicini počeo je da se primenjuje 1. maja ove godine, on podrazumeva prestanak svakodnevnog dobrovoljnog davanja krvi u Opštoj bolnici u Boru.

Zakon predviđa da krv prikuplja samo pet ovlašćenih transfuzijskih ustanova u Republici Srbiji i to u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Beogradu (Institut za transfuziju krvi i VMA). Služba za tranfuziju u opštoj bolnici u Boru koje do skoro time bavila, postala takozvana “banka krvi”.

(Bor030 / Kolektiv)