Meštani borskih sela nisu uspeli da stignu na protest u Beograd

Meštani sela Krivelj, Slatina i Metovnica, kao i drugi građani Bora koji su danas krenuli da mirnim protestom ispred Kineske ambasade iskažu svoje nezadovoljstvo zbog ugrožavanja ljudskih prava, zaustavljeni su na naplatnoj rampi kod Paraćina i zbog tehničke neispravnosti vozila vraćeni u Bor.

Meštani ovih sela, prema rečima Zaviše Žurža iz Metovnice, već nekoliko godina pokušavaju da se dogovore sa predstavnicima kompanije Ziđin, predstavnicima lokalne samouprave i organima Republike Srbije, o rešavanju svojih problema, ali u tome nisu uspeli.

„Danas nažalost nismo uspeli ni da stignemo do Beograda. Policija nam je na 30 metara od naplatne rampe kod Paraćina preprečila put. Prvo su nas zadržavali proverom dokumentacije, a onda rutinskom kontrolom vozila. Sramota je za ovu državu. Svakako neće sprečiti ni nas, i meštane okolnih sela, da se bore za pravdu, svoju dedovinu, čist vazduh, borsku decu. Nećemo se predati”, ističe Žurž.

Meštanin sela Slatina, Miodrag Živković kaže da su u Beograd pošli dostojanstveno kao domoaćini kojima su u Boru i borskim selima ljudska prava ugrožena, a ne kao buntovnici i neradnici.

„Hteli smo da iskoristimo naše Ustavno pravo da iskažemo nezadovoljstvo i u tome smo sprečeni. Vozilo kojim smo putovali gotovo svake nedelje putuje iz Beograda i nijednom do sada nije bilo zaustavljeno. Mi ćemo svakako otići u Beograd da bi se čulo šta se ovde radi. Na selu je gotovo više nemoguće da se bavimo poljoprivredom, prvo zato što je sve zagađeno, drugo zato što su nam sve uzurpirali i oteli bez nadoknade”, naglašava Živković.

Današnji pokušaj odlaska u Beograd je, kako kaže meštanka sela Krivelj, Jasna Tomić, jedno veliko razočaranje u smislu Ustavnog prava svakog građanina da se slobodno kreće po državi u kojoj živi.

„Ne razumem motiv za sputavanje određene grupe građana, meštana sela i grada Bora, koji su shvatili da je ova dugogodišnja tortura ljudi koji su preuzeli kopaniju i, verovatno u sprezi sa državom, doveli do toga da se naša životna pitanja ne rešavaju. Smatrali smo da imamo prava da se danas u sklopu protesta ispred Kinekse ambasade mirnim putem iskažemo naše nezadovoljstvo i na direktan način skrenemo pažnju na naše probleme”, objašnjava Tomić.