Da se i psi osećaju kao kod kuće

Grupa srednjoškolaca i srednjoškolki iz bora, učesnici projakta „Mi možemo promeniti svet“, pokreće kampanju za izgradnju azila za pse u Boru.

Grupa srednjoškolaca i srednjoškolki iz bora, koja je učestvovala u projektu „Mi možemo promeniti svet“, koji realizuje Zaječarska inicijativa (grupa građana iz Zaječara – nevladina organizacija) u saradnji sa Norveškom narodnom pomoći, pokreće kampanju za izgradnju azila za pse u Boru. Kampanja će trajati deset dana i obuhvatiće konferenciju za novinare, peticiju za izgradnju azila za pse, uličnu akciju, plakatiranje grada, video spot i sastanak sa lokalnim vlastima.

Rezultati ankete, koju su sproveli realizatori kampanje tokom novembra 2008. godine, na uzorku od 300 mladih ljudi, govore da su tri najveća problema u opštini Bor, sa kojima se oni suočavaju: bolesti zavisnosti, zagađenje životne sredine i veliki broj pasa lutalica, koji ugrožava bezbednost građana i građanki.

 

Izgradnjom azila za pse lokalne vlasti bi pokazale svoju volju da ovaj problem rešavaju na humani način, a ne kao što se to do sada činilo – ubijanjem pasa.  Često svojim neodgovornim ponašanjem, odnosno izbacivanjem kućnih ljubimaca na ulicu, ljudi doprinose povećanju broja pasa lutalica. Takođe, sve dosadašnje lokalne vlasti nisu pokazale spremnost da se ozbiljnije pozabave ovom problematikom, promenom novih mera poput sterilizacije i čipovanja, već je bilo najlakše nastaviti sa ubijanjem pasa.

U opštini Zaječar je zbog nepostojanja zakonski utvrđenih uslova za eutanaziranje pasa, obustavljeno hvatanje pasa lutalica. U mnogim opštinama širom Srbije je problem pasa lutalica rešen upravo otvaranjem azila za pse, što govori u prilog ozbiljnosti i realnosti ove kampanje.

Mladi Bora pozivaju svoje sugrađane i sugrađanke da potpisivanjem peticije za izgradnju azila podrže ovu inicijativu i tako daju svoj doprinos poboljšanju kvaliteta života svih građana u Boru.